Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hygienici varujú pred nebezpečnými farbami na tetovanie
Zdielať na

Hygienici varujú pred nebezpečnými farbami na tetovanie

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov v Európskej únii. Ide o zelenú a čiernu farbu na tetovanie.

Daša Račková z Úradu verejného zdravotníctva SR informovala, že výrobky do systému RAPEX nahlásili kontrolné orgány v Taliansku a v Nemecku.

Vo výrobkoch Lime Green Tattoo pigment a Iintenze True Black Tatto sa zistili nepovolené a škodlivé látky. Ide o zelenú a čiernu farbu na tetovanie. Zelená farba obsahuje škodlivé látky Anisidine a Toluidine. Čierna farba obsahuje zakázané látky naphthalene, chrysene, benzo(b)fluoranthene, benzo(k)fluoranthene, benzo(j)fluoranthene, benzo(a)pyrene, benzo(e)pyrene, dibenz(a,h)anthracene a konzervant: 1,2-benzisothiazolin-3-one.

Obe značky majú pôvod z USA. Hlavný hygienik SR Ján Mikas uviedol, že: "Výrobky nie sú bezpečné, čo je v rozpore s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make up." Nie je vylúčené, že škodlivé farby sa nachádzajú aj na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy