Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Stretnite sa s nami, žiadajú herci vysvetlenie odvolania Vajdičku od ministerstva kultúry
Zdielať na

Stretnite sa s nami, žiadajú herci vysvetlenie odvolania Vajdičku od ministerstva kultúry

BRATISLAVA / Stretnite sa s nami a vysvetlite nám to, žiadali pred ministerstvom kultúry nielen herci Slovenského národného divadla, ale aj zástupcovia viacerých kultúrnych inštitúcií z platformy Stojíme pri kultúre. Herci činohry SND opäť spochybnili dôvody, pre ktoré generálny riaditeľ divadla odvolal z vedenia ich súboru Michala Vajdičku. Od ministerky tiež žiadajú, aby šéf Slovenského národného divadla nebol vyberaný bez riadneho výberového konania.

"Toto stretnutie je reakciou na konanie Ministerstva kultúry SR, ktoré obsadzuje vedúce pozície osobami bez potrebnej odbornej praxe a bez výberových transparentných konaní," uviedol Stanislav Krajči, platforma Stojíme pri kultúre. Väčšina hercov činohry SND sa naďalej odmieta zmieriť s tým, ako bol z hodiny na hodinu odvolaný šéf činohry. Vajdičku odvolal generálny riaditeľ SND, ktorého vybrala priamou voľbou práve ministerka Laššáková. Hoci to zákon umožňuje, herci sa pýtajú, ako je možné, že sa tento post neobsadil výberovým konaním. "Je nepriehľadnuteľné, že pokiaľ každý minister začne využívať priamu voľbu, tak aká je záruka, že nebude vždy vo vedení takej inštitúcie, akou je SND, človek ministerstva kultúry, respektíve strany, ktorá má pod sebou tento rezort," poznamenal Tomáš Maštalír, herec SND. "Pán Antala odvolal riaditeľa činohry SND, napriek tomu, že nadpolovičná väčšina jej hereckého súboru, 29 členiek a členov zo 43 písomne deklarovala svoj nesúhlas," vyjadril sa Daniel Fischer, herec SND. "Vedenie SND, ako ja zástupcovia odborových organizácií odmietajú akúkoľvek politizáciu. Moje rozhodnutie, čo sa týka personálneho rozhodnutia, je konečné," povedal Vladimír Antala, generálny riaditeľ SND. 

​Herci prišli osobne pred ministerstva kultúry požiadať ministerku Laššákovú o verejné stretnutie. Hoci ministerka Laššáková prišla na rokovanie vlády, ale medzi novinárov poslala človeka zo svojej kancelárie. "Ide o interný problém v SND. Sú tam vedúci odborov, sú to kompetentné orgány, ktoré si musia tento problém vyriešiť samé," povedal Pavol Čorba, kancelária ministerky kultúry. 

Herci budú čakať najneskôr do konca novembra. Či potom budú aj nátlakové kroky, zatiaľ nepovedali. "Jednáme o rôznych krokoch. Pýtate sa na verejné stretnutia. Ja si myslím, že keď niekoho inštalujú do takého úradu, ako je ministerstvo kultúry, tak do SND od svojho fungovania by sa mohol aspoň jedenkrát pozrieť. Keď sa jej pýtali z médií na otázku, kedy bola naposledy v SND, tak povedala, že minulý týždeň a zhodou okolností to bol týždeň, keď sme ešte nehrali," spoločne tvrdia herci. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy