Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Sudkyňa Repáková odstupuje pre údajnú komunikáciu v Threeme. Ostatní sudcovia, o ktorých mal Kočner písať, vypovedali pred komisiou
Zdielať na

Sudkyňa Repáková odstupuje pre údajnú komunikáciu v Threeme. Ostatní sudcovia, o ktorých mal Kočner písať, vypovedali pred komisiou

BRATISLAVA / Sudkyňa okresného súdu Bratislava I., Miriam Repáková, na ktorú v stredu podala disciplinárny návrh šéfka súdnej rady pre nevysvetlenie komunikácie s Marianom Kočnerom, vo štvrtok ráno doručila prezidentke abdikačný list a odstupuje. Informoval o tom denník SME. Komisia súdnej rady požiadala o vysvetlenie aj ďalších šiestich sudcov, o ktorých si Kočner v zverejnenej komunikácii cez Threemu písal. Štyria z nich prišli, no médiám narozdiel od komisie poskytli len stručné vyhlásenia.

Hrozilo jej, že ju z talára vyzlečie disciplinárny senát pre nevysvetlenie komunikácie s Kočnerom. Po vyše 9 rokoch v justícii sa rozhodla talár vyzliecť sama. "Miriam Repáková doručila včera do kancelárie prezidenta Slovenskej republiky oznámenie o vzdaní sa funkcie sudcu, to znamená, že funkcia jej zanikne uplynutím novembra 2019," uviedol Martin Strižinec, hovorca prezidentky SR. "Treba to akceptovať, ale nejedná sa len o ňu. Bolo by dobré, keby tí, ktorí sú dotknutí, aby sa aspoň na chvíľu stiahli," vyjadril sa Gábor Gál, minister spravodlivosti. 

Sudkyňa sa tak sama pripravila aj o určitú imunitu. Sudcovia majú totiž výsadu, že v prípade že padne návrh na ich väzobné stíhanie, musí to odsúhlasiť ústavný súd. Až 4 hodiny na súdnej rade pracovala špeciálna komisia, ktorej prišiel jeden sudca a tri sudkyne vysvetliť, prečo o nich v komunikácii Kočner s inými osobami písal. "Momentálne vám neviem povedať, ani že by boli vyvrátené a ani potvrdené. Boli poskytnuté isté vysvetlenia," uviedol Dušan Čimo, predseda komisie Súdnej rady SR. 

Zuzana Maruniaková v snahe vyhnúť sa novinárom, chcela odísť bočným východom a odmietla odpovedať, prečo rozhodla v prospech Kočnera v civilnom spore o miliónových zmenkách televízie Markíza. "Ja som všetko objasnila komisii. Počkajte si na jej závery," povedala sudkyňa Zuzana Maruniaková. 

Na súdnej rade poprela, že by jej s týmto sporom pomáhala Denisa Cviková, potvrdila ale, že prišla na jej pojednávanie, vraj z kamarátstva. Cviková sa médiám vyhla. Nora Halmová vylúčila akúkoľvek komunikáciu s Kočnerom. Adrián Pažúr odmietol, že by Kočnera poznal a odvolal sa na písomné vyhlásenie. Kočner o ňom mal písať, že dva roky hral údajne na jeho stranu, no potom rozhodol v jeho neprospech. Zásadné je, že dozorová prokurátorka povolila nahliadnuť súdnej rade do spisu.

Spis je tak rzozsiahly, že vyšetrovatelia z tímu Hmla tam zrejme ešte niekoľkokrát prídu. Komisia neskôr rozhodne, či disciplinárne postupovať voči niektorým sudcom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy