Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Fakultnú nemocnicu v Nových Zámkoch rekonštruujú. Prebieha bez obmedzenia premávky
Zdielať na

Fakultnú nemocnicu v Nových Zámkoch rekonštruujú. Prebieha bez obmedzenia premávky

NOVÉ ZÁMKY / Do budovy fakultnej nemocnice v Nových Zámkoch chodia pracovať už nielen lekári, ale aj stavbári. Začala sa tam rozsiahla rekonštrukcia monobloku, postaveného ešte za socializmu. Všetko prebieha bez obmedzenia prevádzky nemocnice.

54 metrov vysoký monoblok fakultnej nemocnice v Nových Zámkoch rekonštruujú za 15 miliónov eur. "Na svoju dobu bola špičková v rámci celého Československa, ale po 38 rokoch potrebuje rekonštrukciu," vysvetlil Jozef Ježík, generálny riaditeľ FNsP Nové Zámky. 

Monoblok je tvorený odlievanou konštrukcia debnenia s oceľovou výstužou a stavali ho celých 12 rokov. "To bolo normálne, to bola megastavba na tie podmienky," potvrdil stavebný technik Róbert Duchoň. 

Nachádzame sa na 4 poschodí, bývalom oddelení psychiatrie. Práve toto miesto bude akýmsi prechodným hotelom pre ostatné oddelenia, ktoré sa budú postupne rekonštruovať. "Dá sa povedať, že je to také strategické miesto, tu sa nachádzajú aj ležaté rozvody vody, vidíme, že sú vymenené, ale súbežne musia fungovať aj staré rozvody, aby tie vyššie podlažia mali vodu," približuje Duchoň. 

"Musíme to tolerovať, ten ruch, tá stavba tu bude, robíme to za plného chodu, takže je to taký technicko-medicínsky problém, ktorý my stále riešime," povedal primár Tomáš Kovačic. 

Dokonca aj požiarne výťahy dostali nové obloženie, aby sa nepoškodili, keďže nadchádzajúce dva roky budú fungovať aj ako stavebné. "Ak sa upratovalo 3x, tak sa bude 4 alebo 5 krát, to každá vrchná sestra, každý primár o tom vie, musíme to dodržať," zhodnotil Kovačic. 

"Budú rekonštruovať všetky rozvody, podlahy, stropy, elektroinštalácia, stierky, nátery," priblížil Ježík. "Rekonštrukcia bude za 6,6 milióna, ktoré budú financované z prostriedkov európskych fondov," poznamenala ekonomická riaditeľka FNsP Nové Zámky Ľubica Bartošová. "Zvyšných 8 miliónov je na nové prístroje, ktorých by malo byť asi 300," dodáva Ježík. 

Rekonštrukcia základnej školy nedopadla podľa predstáv. Peniaze boli vyplatené, no firma sa akoby prepadla pod zem: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy