Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Medzinárodná blamáž zrejme nebude. Pomôcť by mohlo aj ministerstvo financií
Zdielať na

Medzinárodná blamáž zrejme nebude. Pomôcť by mohlo aj ministerstvo financií

EÚ/SLOVENSKO / Vďaka médiám a najmä TV JOJ, ktorá na problém poukázala ako prvá, spolupráca s medzinárodnými vedeckými inštitúciami ako je napríklad CERN, bude pokračovať. Slovensko zaplatilo zmluvným organizáciám len časť členských poplatkov, v jednom prípade vôbec. Hrozilo nám preto vylúčenie. Viacerí naši vedci a študenti nemohli vycestovať alebo pokračovať v projektoch, keďže nemali peniaze. V utorok sa zástupcovia vedy a výskumu dohodli s ministerkou školstva na vyriešení tejto situácie.

Ministerka školstva a zástupcovia vedy a výskumu dospeli k riešeniu, ktoré by kritickú situáciu s platbami mohli vyriešiť do konca tohto roka. "Náš výskum v CERN-e nepríde o peniaze, len ten mechanizmus a spracovanie bude trochu iný," uviedol predseda predsedníctva APVV Jozef Masarik. "Rátam s tým, že do konca roka budú tieto záväzky vysporiadané," povedala Martina Lubyová, ministerka školstva. 

Ministerka priznala, že mechanizmus platieb je ťažkopádny, že ministerstvo nemá na to kapacity a prax ako platby ustrážiť, a preto celú administráciu platieb preberá Agentúra na podporu výskumu a vývoja. "Určite to bude efektívnejšie a hospodárnejšie, keď to bude robiť agentúra, má na to ľudí, ktorí to vedia robiť," poznamenala Martina Lubyová. "Sme pripravení, tie prostriedky na spoluprácu budú použité na spoluprácu v CERN-e," dodal Jozef Masarik.

Kvôli ťažkopádnosti aparátu vznikli aj ďalšie problémy, ministerstvo nemalo dosť peňazí na to, aby zaplatilo členské poplatky v plnej výške, ale ani náklady našim vedcom, ktorí pracujú na medzinárodných projektoch. "My sme nemali financie, aby sme mohli cestovať a študenti tiež, lebo sme dostali peniaze až v októbri," podotkol Branislav Sitár, viceprezident CERN. Viaceré pracoviská si brali úvery a nemali istotu, že ich v priebehu roka splatia. Ministerstvo školstva sa bráni tým, že dostatok peňazí nedostalo z ministerstva financií, a preto ho chce požiadať o navýšenie zhruba 6 miliónov. "Sme sa dohodli s pánom Sitárom, že by sme sa formou listu opäť obrátili na ministerstvo financií," objasnila Martina Lubyová.

Verí, že minister financií vyjde v ústrety a do konca roka bude všetko uhradené. Relatívne spokojný je aj pán Venhart zo Slovenskej akadémie vied, ktorý našu televíziu na tento problém pred časom upozornil. "Hodnotím to tak, že stretnutie skončilo s pozitívnym výsledkom," dodal Martin Venhart.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy