Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Autá budúcnosti či klavír. Čínske Expo ponúka nekonečné možnosti
Zdielať na

Autá budúcnosti či klavír. Čínske Expo ponúka nekonečné možnosti

ŠANGHAJ / Zo Šanghaja sa stalo mimoriadne strážené mesto, dokonca sa z neho museli vysťahovať niektorí obyvatelia. Je to preto, lebo sa tam koná špeciálna výstava. Nie je určená pre čínske, ale zahraničné firmy. Svoje zastúpenie tam má aj Slovensko. Nielen v podobe expozície, ale aj veľkej delegácie.

Čínske Expo sa nachádza na ploche ako jedno slovenské sídlisko. Denne ho navštívia státisíce ľudí. Pre Číňanov je to tak mimoriadne podujatie, že práve kvôli nemu vysťahovali časť obyvateľov Šanghaja. Pocítila to aj slovenská delegácia. Poloprázdne ulice sú v tomto meste ako sci-fi, ale tentokrát realita. Policajti sú doslova na každom metri. "Privítal nás čínsky prezident, je tu aj francúzski prezident Emmanuel Macron a je tu aj mnoho ďalších európskych štátnikov," uviedol Richard Raši, predseda vlády pre investície a informatizáciu. 

​Šangajské Expo ale nie je o tom, aby tam zahraničné delegácie prišli obdivovať čínsky pokrok. Čína sa totiž otvára svetu a svoje produkty vystavujú najmä európski výrobcovia. Prichádza doba, kedy Číňania chcú nielen vyvážať, ale aj naopak. "Možnosti čínskeho trhu sú nekonečné, teda akýkoľvek obchod alebo kontrakt sa podarí urobiť, môže to znamenať že z lokálnej slovenskej firmy sa stane globálny hráč," povedal Richard Raši. "Ja mám skúsenosti s Číňanmi také, že občas musíte prísť k nim domov, prezentovať sa, aby oni evidovali záujem," dodal Vojtech Ferencz, štátny tajomník. 

Vynálezcu Štefana Kleina už odjakživa fascinovala kombinácia auta a lietadla. Z malej slovenskej garáže sa mu podarilo dostať napokon až na veľké Expo do Číny a tam jeho vynález obdivujú tisícky návštevníkov. "Slovensko má mnohé unikátne riešenia, ktoré sú jedinečné na svete a jedným z príkladom je aeromobil," potvrdil Richard Raši. "Kokpit akoby športového auta, ktorý má volant s funkciou riadiacej páky. Je tam integrované nové patentované riešenie," opísal Štefan Klein.  "Myslím si, že v budúcnosti budeme lietať," dodal miestny obyvateľ.

Na čínskom Expe sa výrobcovia áut reprezentovali nielen ekológiou ale aj autami budúcnosti. Autonómny taxík by mohol na slovenských cestách jazdiť už o niekoľko rokov. Naši bratia Česi sa prezentovali niečím menej špecifickým, ale o to viac typickým. "Pretože je to naozaj importovaný nástroj, 100 % výroba v Českej republike, takže pre nich to má obrovskú cenu," objasnila zástupkyňa výrobcu klavírov. "Čína má nekonečné množstvo možností a bolo by chybou, keby sme ich nevyužili," dodal predseda vlády pre investície a informatizáciu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy