Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Riešenie na problémy po črevných zápaloch: Fekálna transplantácia môže pomôcť aj vám
Zdielať na

Riešenie na problémy po črevných zápaloch: Fekálna transplantácia môže pomôcť aj vám

NITRA / Pri niektorých ochoreniach čriev dokáže pomôcť takzvaná fekálna transplantácia. Ide u účinnú metódu, pri ktorej sa do tela chorého transplantuje stolica od darcov. Zaviedli ju pred časom aj v Nitrianskej nemocnici. Jediným problémom je zatiaľ to, že o darcovstvo stolice je príliš malý záujem.

Aj keď to znie neuveriteľne, fekálna transplantácia sa využíva pri niektorých črevných zápaloch. Ide o ochorenie, ktoré vzniká najčastejšie po liečbe antibiotikami. "To znamená u pacientov, ktorí boli liečený antibiotikami a ako nežiadúci efekt sa objavila táto clostridiová infekcia," vysvetlila  Ivana Tureková, lekárka, Infekčná klinika FN Nitra.  Pokiaľ sa znova opakuje infekcia potom nastupuje možnosť fekálnej transplantácie 

Takejto transplantácie sa pacienti nemusia obávať, je bezbolestná a trvá 10 až 15 minút. "Efekt liečby spočíva v tom, že sa postupne normalizujú stolice," pokračovala lekárka. 

Po zákroku pacient nie je obmedzovaný, musí však túto stolicu v tele udržať čo najdlhšie  Problém je však v tom, že je málo darcov. Stačí pritom prísť len na vyšetrenie a potom v prípade potreby doniesť stolicu.  "Musí to byť čerstvá stolica odtrnasplantovaná do 4 hodín," pokračovala lekárka Tureková.  "Je málo darcov máme s tým problémy a preto vyzývame verejnosť," poznamenala Ľubica Piesecká, prednostka infekčnej kliniky.  

Darcom sa môže stať zdravý človek od 18 do 60 rokov. Stačí sa prihlásiť na infekčnej klinike v Nitre, kde urobia potrebné vyšetrenia.

Pozrite si reportáž o unikátnej transplantácii:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy