Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
NAKA zadržala údajného bossa skupiny takáčovcov. Mal si objednať vraždu u skupiny sátorovcov
Zdielať na

NAKA zadržala údajného bossa skupiny takáčovcov. Mal si objednať vraždu u skupiny sátorovcov

Archívna reportáž

BRATISLAVA / NAKA zadržala Ľubomíra Kudličku, ktorý je považovaný za údajného bossa takáčovcov. Vyšetrovateľ NAKA ho obvinil za objednávku obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy. Vo štvrtok pritom poslal sudca do väzby 13 údajných členov skupiny takáčovcov. Rozhodnutie sudcu Špecializovaného trestného súdu SR ale právoplatné nie je.

O zadržaní údajného bossa takáčovcov informuje portál Nastope.sk, ktorému to potvrdili dva nezávislé zdroje blízke polícii. Zadržanie 53- ročného Kudličku má súvisieť s vraždou z roku 2006. Akcia by mala nadväzovať na pondelkovú akciu APAČ, pri ktorej zadržali 19 mužov považovaných za členov zločineckého gangu, ktorému má šéfovať práve Kudlička. "Vyšetrovateľ NAKA voči zadržaným osobám vzniesol obvinenie pre rôznu násilnú trestnú činnosť, ako je založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, hrubý nátlak, vydieranie, nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami, všeobecné ohrozovanie, poškodzovanie cudzej veci, ublíženie na zdraví a iné," informovali neskôr o akcii policajti.

Kudlička si mal podľa informácií polície objednať vraždu Romana Krajčiho v roku 2006. "Menovanému vyšetrovateľ NAKA vzniesol obvinenie za objednávku obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy," informovala polícia.  

 "Poškodeného zavraždila zločinecká skupina tzv. "Šátorovci" v meste Prievidza. Na obvineného bol vyšetrovateľom podaný podnet na vzatie obvineného do vyšetrovacej väzby." 

Sudca pre prípravné konanie na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a vzal do väzby trinástich údajných príslušníkov mafiánskej skupiny takáčovcov. Sudca u každého z obvinených našiel dôvod na ich väzobné stíhanie. Okrem účasti v zločineckej skupine čelia obvineniam z nedovoleného ozbrojovania, hrubého nátlaku, ublíženia na zdraví. "Trestné stíhanie začaté proti 25 osobám, z toho proti 13 bol podaný návrh na vzatie do väzby," vyjadril sa prokurátor ÚŠP.  

"Sudca sa vyjadril, že samotné uznesenie aj návrh nemá takú kvalitu a formu ako by mala mať, aj napriek tomu sudca vyhovel," povedal obhajca Martin Krakovský.  "Sudca neprijal písomný sľúb a nenahradil väzbu dohľadom úradníka a neprijal ani peňažnú záruku u jedného z obvinených," informovala hovorkyňa špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. 

Vo väzbe skončil aj bratislavský advokát činný pre skupinu takáčovcov, ktorý mal navádzať na krivú výpoveď. Prokurátor ako aj obvinení muži podali proti rozhodnutiu o vzatí do väzby sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd.  Dôvodom návrhu na väzbu bola obava, že obvinení by mohli ujsť, pokračovať v trestnej činnosti a ovplyvňovať svedkov.  Údajných členov zločineckej skupiny zdá sa dobehla minulosť. Podľa prokurátora sa vyšetrovanie skutkov, ktoré spáchali v minulosti snažili zmariť aj pomocou hrubého nátlaku. Jedným zo skutkov má byť aj podpálenie domu v Galante, a niektorým z obvinených hrozia až 25-ročné tresty. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy