Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Cirkusy budú musieť prispôsobiť svoj program. Niektoré zvieratá už v nich budete hľadať márne
Zdielať na

Cirkusy budú musieť prispôsobiť svoj program. Niektoré zvieratá už v nich budete hľadať márne

BRATISLAVA / Šelmy, primáty, slony, hrochy, nosorožce alebo žirafy už v cirkusoch nebudú predvádzať rôzne kúsky. Od prvého novembra sa definitívne končí ich vystupovanie ale aj výcvik niektorých druhov zvierat na Slovensku. Neznamená to však celkový koniec cirkusov na Slovensku.

Na Slovensku momentálne vystupuje jeden z českých cirkusov. Práve na prelome októbra a novembra musí zmeniť program. "Čo na to môžem povedať, zákon už prešiel. Ja neviem, som z toho dosť zaskočený," priznal principál cirkusu Antonín Aleš. 

Zakázaný výcvik a verejné vystupovanie platí pre levy, tigre, medvede, primáty, slony, žirafy, hrochy, nosorožce a delfíny. "Naďalej však bude možné v cirkusoch vidieť niektoré spoločenské zvieratá ako psy, mačky a fretky alebo hospodárske zvieratá," vysvetľuje Daniel Hrežík z Odboru komunikácie a marketingu MPRV SR. 

Odchod neplánujú 

Cirkus sa tak na odchod zo Slovenska nechystá. "Ďalej budú vystupovať domáce zvieratká, kravičky, husi, kačky, kozy. Nechali nám vystúpenie s ťavami," potvrdil Antonín Aleš. 

"Sloboda zvierat navrhovala komplexnejší zoznam. Ideálne by bolo zakázať všetky divoko žijúce druhy, pretože práve tie sa ukazujú ako najzraniteľnejšie. Najviac trpia v zajatí, majú najnižší stupeň domestifikácie," približuje Silvia Čaňová zo Slobody zvierat. 

K zákazu cirkusových zvierat sa pridali ešte pred platnosťou vyhlášky slovenské mestá ako je napríklad Pezinok alebo Trnava."Európska únia už od roku 2009 považuje zvieratá za cítiace bytosti, čo sa odráža v množstve opatrení na celoeurópskej úrovni. Čo sa týka cirkusov, neexistuje celoeurópsky zákaz chovania zvierat v cirkusoch," informuje Ingrid Ludviková zo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. 

S cirkusom budú naďalej

Aj keď nebudú môcť vystupovať a podstupovať drezúru, cestovať s cirkusom budú naďalej. "Zvieratká budú s nami fungovať ďalej, budú s nami jazdiť. Sú to naši členovia rodiny, naši mazlíčkovia. Vyrastali s nami," poznamenal Antonín Aleš.

Ochranári zvierat aj preto chcú naďalej bojovať. "Práve to cestovanie je pre zvieratá zdrojom stresu a rovnako aj to, že budú pri cirkusoch v malých ohradách. Tie zvieratá potrebujú lepšie podmienky," upozorňuje Silvia Čaňová. 

Nie každý cirkus pristupuje ku zvieratám tak, ako by sa malo. V tomto prípade dokonca polícia aj zatkla cirkusantov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy