Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Od 1. novembra musia byť psy začipované. Čo čaká na majiteľov, ak tak neurobia?
Zdielať na

Od 1. novembra musia byť psy začipované. Čo čaká na majiteľov, ak tak neurobia?

BRATISLAVA / Hoci je čipovanie psov povinné, niektorí majitelia to odmietajú. Potom ale vzniká ďalší praktický problém. Veterinári nesmú takéto zviera ošetriť - pes teda neabsolvuje preventívnu prehliadku ani vakcináciu.

Od prvého novembra všetky psy nad dvanásť týždňov musia byť čipované, ak nie sú,  lekár ich nesmie ošetriť. Ak to veterinári nedodržia môžu dostať od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy ako kontrolného orgánu vysokú pokutu. "Za porušenie tejto povinnosti mu hrozí sankcia od 1750 eur do 20 tisíc eur," informoval Ivan Riečan, predseda dozorovej komisie komory veterinárnych lekárov.  Výnimkou sú prípady ak zvieraťu ide o život. "My musíme ošetriť ak je to život ohrozujúce ochorenie buď bude zrazený psík. Okamžite musíme konať," povedal veterinár Ivam Míča. 

Taktiež pokuta hrozí aj majiteľovi psa, ktorý túto povinnosť zanedbal. "Regionálne veterinárne a potravinové správy ukladajú pokutu, ale pokuta je príjmom obcí a mestských časti, to znamená, že mestská časť príjme peniaze a ona poskytne prostriedky na začipovanie," vysvetlil Jozef Bíreš, riaditeľ  ŠVPS SR. Na Slovenku neexistuje presná evidencia spoločenských zvierat. Nie je preto známe koľko máme psov a koľko percent z nich je začipovaných. Vie sa len koľko zvierat bolo v ostatnom období začipovaných. "Minulý rok bolo na Slovensku začipované 92 tisíc 700 psov a za tento rok je 106 tisíc, Je vidieť, že majitelia túto povinnosť berú vážne," poznamenal Bíreš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy