Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Schuster dostal najvyššie štátne vyznamenanie od Zemana. Česká republika si pripomína výročie založenia spoločného štátu
Zdielať na

Schuster dostal najvyššie štátne vyznamenanie od Zemana. Česká republika si pripomína výročie založenia spoločného štátu

PRAHA / Stoprvé výročie založenia prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov si v Českej republike pripomenuli štátnym sviatkom. Vrcholom osláv je každoročné udeľovanie štátnych vyznamenaní. Tentokrát štyridsiatim dvom osobnostiam. Medzi ocenenými bol aj jeden neprehliadnuteľný zástupca Slovenska - bývalý prezident Rudolf Schuster.

Sú dve hodiny do udeľovaní štátnych vyznamenaní, bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster vychádza z hotela a sadá na Václaváku do limuzíny, odchádza smer Pražský hrad.

"Keď má človek 85, už vtedy veľmi na ocenenia nerozmýšľa, o to viac si to vážim. Nervozita pominula, dnes už idem na známe miesto, Pražský hrad,"  poznamenal Schuster. 

Ako správny hosť nikdy nejazdia s prázdnou a z mnohoročného priateľstvo s Milošom Zeman už bývalý slovenského prezident vie veľmi dobre, čím českého prezidenta poteší. "Ide samozrejme o malinovicu, ja mám drienkovicu, on si obľúbil malinovicu," priblížil Rudolf Schuster. 

Slávnostné udeľovanie vyznamenaní začína, prezident Zeman tento rok prvýkrát prednáša prejav z kresla. "Kvôli intenzívnej bolesti nôh," odôvodnil prezident Českej republiky Miloš Zeman.

Prezident Zeman ocenil 42 osobností

Bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster prišiel na rad ako piaty. "Moment, na ktorý už určite nezabudnem," opísal udalosť Schuster. 

Udelili mu najvyššie štátne vyznamenanie, Rad Bieleho leva, Rudolf Schuster ho prijal s veľkou pokorou a dojatím. Na jeho tvári sa objavili aj slzy, ktoré utieral vreckovkou. "Troška ma to dojalo, priznám sa, asi už aj tá staroba sa hlási, že je človek citlivejší," priznal. 

Medzi ďalšími ocenenými bolo 6 žien a také osobnosti ako bývalý český prezident Václav Klaus, fotograf Jan Saudek alebo hokejista Jaromír Jágr.

Tento rok sme si pripomínali aj 75 výročie vypuknutia Slovenského národného povstania: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy