Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Parlament rokuje o zákaze uväzovania psov na reťaz či vôdzku. Psíčkari v tom ale vidia problém kvôli venčeniu
Zdielať na

Parlament rokuje o zákaze uväzovania psov na reťaz či vôdzku. Psíčkari v tom ale vidia problém kvôli venčeniu

BRATISLAVA / V našom parlamente poslanci rokujú o zákone, ktorý by mal zakázať uväzovanie psov na reťaz. Zákaz však platí aj pre vôdzky. Aj tie sú totiž považované za prostriedok na uväzovanie. Ako ale bude vyzerať venčenie desiatok voľne pobehujúcich psov na veľkých sídliskách, zrejme poslanci nedomysleli.

Podľa návrhu zákona, je povolené iba krátkodobé uväzovanie psa, jeho majiteľ tak môže urobiť iba na dobu jeho kŕmenia, ošetrovania alebo čistenia chovného priestoru. No prípad, keď psíčkar má na vôdzke svojho psa napríklad na prechádzke tam nie je. Okrem reťaze je prostriedkom na uväzovanie šnúra alebo vôdzka často používaná na venčenie. "Je to absolútna blbosť, je to zle naformulované a treba to opraviť," vyjadril sa Zsolt Simon, poslanec NR SR. "Ja si nemyslím, že zákon by mal mať všetko, kto čo môže a čo nemôže tak detailne rozpísané. Potom vyhláškou sa samozrejme môže doplniť to čo je potrebné," Eva Antošová, poslankyňa NR SR za SNS. 

Aj keď je úmysel dobrý - zbaviť psov reťazí, za opravu je aj zvieracia ombudsmanka. "Stálo by za to, naozaj sprecizovať napríklad úpravu týkajúcu sa venčenia vo voľnom priestranstva, aby bolo teda zrejmé, že sa nejedná o zákaz uväzovania na vodítkach počas venčenia, pretože by to narážalo na inú právnu úpravu napríklad tam, kde je zakázaný voľný pohyb psa," povedala Zuzana Stanová, ombudsmanka. 

Problém majú aj bačovia 

Bačovia si nevedia predstaviť, ako by to bolo, ak by nemohli mať niektorých svojich psov uviazaných na reťazi. Psy sú rozmiestnené okolo ohrady alebo salaša počas celej noci na niekoľkých miestach. Sú špeciálne vycvičené na stráženie, aby sa ich zľakla lesná zver alebo predátori. A musia byť uviazané. Iné plemená si bača pri práci okolo oviec nevie predstaviť. 

Predkladateľka návrhu Eva Antošová sama pripúšťa, že zákon bude potrebovať ešte úpravy. "Dva doplňujúce návrhy dám k tomu zákonu. Prvý je rozšírenie výnimiek, že by to boli aj psy, ktoré strážia stáda a druhá je prechodné obdobie,"  dodala poslankyňa Eva Antošová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy