Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Odštartoval jedinečný projekt. Vybudujeme protipovodňovú ochranu i ostrovy na záchranu živočíchov
Zdielať na

Odštartoval jedinečný projekt. Vybudujeme protipovodňovú ochranu i ostrovy na záchranu živočíchov

DUNAJSKÁ STREDA / Dolný Žitný ostrov doteraz nebol dostatočne chránený pred povodňami. V pondelok začala výstavba vodného diela, ktoré to má napraviť. Paradoxne sa tak udeje v rezervácii s najvyšším stupňom ochrany. V Klátovskom ramene pri Topoľníkoch však vzniknú aj špeciálne ostrovy pre flóru a faunu.

Nad sútokom Malého Dunaja a Klátovského ramena vznikne prírodná stavba, ktorá bude napĺňať nielen protipovodňové opatrenia. "Veľakrát sa pri takýchto stavbách dostanú do konfliktu vodohospodári s ochranármi, tu v tomto prípade to išlo ruka v ruke," uviedol minister životného prostredia László Sólymos. "Tento projekt je výnimočný tým, že sa venuje viac skôr tej ochrane životného prostredia a menej sa zaoberá primárnymi protipovodňovými opatreniami," dodal projektant Pavel Frankovský.

Stavenisko bude tentoraz v najvyššom, piatom ochrannom stupni národnej prírodnej rezervácie, na území európskeho významu. Riečna stavba má súčasne chrániť obyvateľov okolitých obcí pri povodniach. "Je to vlastne čerpacia stanica, sú tam dva obtoky široké sedem metrov, v ktorých bude prirodzene prúdiť voda z Klátovského ramena gravitačným spôsobom do ramena pod stupňom," dodal Frankovský. Stavba výjde na niekoľko miliónov. "Predbežný odhad je 38 miliónov eur, táto stavba bude vysoko ekologická, budú sa vytvárať vtáčie ostrovy, vtáčie poloostrovy," povedal minister Sólymos.

"Nebude prekážkou pre migráciu rýb a samozrejme pri navyšovaní hrádze vytvoríme od Kolárova až po Horné mýto 50 kilometrov dlhý úsek cyklotrás," uviedol Jozef Dúcz, riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku. Klátovské rameno je zásobované najčistejšou vodou z podzemných výverov. Nejde o typickú rieku, v ktorej sa zlievajú zrážky či iné vody. "Boli tu nejaké vzácne kvety, vzácne živočíchy, dokonca aj riečne živočíchy a tieto veci sa v úzkej spolupráci so štátnou ochranou prírody realizujú," uviedol Frankovský.

Výstavba vodného diela na dolnom Žitnom ostrove, ktorý doteraz nebol chránený pred povodňami, začne v týchto dňoch. "To bude jedna zelená stavba, ktorá bude hlboko zapustená a nebude tvoriť v tom dne žiadnu migračnú bariéru, žiadny prah," dodal Frankovský. "Projekt bude financovaný z fondov Európskej únie a ukončenie stavby plánujeme do konca roka 2021," dodal Dúcz.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy