Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rezort vnútra zriadil špeciálnu stránku pre seniorov. Takto sa môžete ubrániť pred "šmejdmi"
Zdielať na

Rezort vnútra zriadil špeciálnu stránku pre seniorov. Takto sa môžete ubrániť pred "šmejdmi"

BRATISLAVA / Podvodníci dokážu od seniorov vylákať peniaze rôznymi spôsobmi. Fantázia týchto kriminálnikov nepozná medzí. Ministerstvo vnútra zverejnilo na youtubovom kanáli "desatoro" 10 videí bezpečného seniora. Ako to vyzerá s aktivitami takzvaných šmejdov voči seniorom?

Do štúdia TV JOJ prišiel o tomto probléme seniorov porozprávať Jozef Halcin, riaditeľ odboru prevencie kriminality kancelárie ministerky vnútra. Rezort sa od roku 2014 snaží veľkou kampaňou ochrániť starších ľudí, čo výrazne situáciu za posledné roky zlepšilo. "Ľudia nám tieto prípady nahlasujú, čísla sa nám zvyšujú aj práve preto, lebo objavujeme to čo bolo možno predtým pred očami policajtov zatvorené. Policajti sa o mnohých typoch prípadov nedozvedeli predtým," vysvetlil Halcin. 

Za uplynulý rok bola škoda kvôli týmto prípadom vyčíslená na zhruba 3 milióny eur. Každoročne, pokiaľ sme neidentifikovali tie prípady, bola tá škoda oveľa väčšia. Aj to bol dôvod prečo sa rezort vnútra rozhodol vytvoriť systémovú službu pre obete, ktorým poskytujú pomoc v každom krajskom meste. "Vytvorili sme kontaktné miesta, informačné kancelárie pre obete trestných činov, kde sa na nás môžu obrátiť. V riadenom rozhovore sa snažíme potom identifikovať potreby človeka, čo sa mu stalo a akým spôsobom mu môžeme pomôcť. Často je to len otázka právnej pomoci," pokračoval Halcin.  

Dôležitá je ale aj prevencia príbuzných obetí, aby vedeli reagovať a poradiť svojim seniorom. "Komunikujeme aj s riaditeľmi škôl, so študentmi stredných škôl." Spôsoby ako sa uchrániť je možné si pozrieť na sociálnej sieti, webovej stránke desatoro.sk, či kanáli Youtube. 

Ako sa nestať obeťou?

Podvody vo veľmi veľa prípadoch prebiehajú telefonickým kontaktom. "Je dôležité si preveriť ten telefonát. Zavolať buď naspäť tomu človeku alebo zavolať blízkej rodine, deťom, aby si overili či naozaj došlo k danej situácii," podotkol. Taktiež môžete skontaktovať políciu, mestskú políciu alebo dokonca aj poslancov zastupiteľstva, pretože títo "podnikajúci" sa na jednom seniorovi len nezastavia. "Využívajú staršie archaické mená, treba si dať na takéto situácie pozor. Dôležité je situáciu predovšetkým nahlásiť." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy