Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za každého človeka 40 eur? Drucker má podozrenie na nekalé praktiky prepoisťovania
Zdielať na

Za každého človeka 40 eur? Drucker má podozrenie na nekalé praktiky prepoisťovania

BRATISLAVA / Bývalý minister zdravotníctva Tomáš Drucker vyjadril podozrenie na nekalé praktiky prepoisťovania zo strany súkromných zdravotných poisťovní. Tie podľa exministra získali nových poistencov prostredníctvom agentúr a maklérov, ktorým za jedného získaného poistenca zaplatili 40 eur.

Obdobie zdravotného prepoistenia bolo ukončené ešte koncom septembra. V októbri zdravotné poisťovne sčítavajú nových poistencov a urobil tak aj bývalý minister zdravotníctva Tomáš Drucker. 

"V tohtoročnej prepoisťovacej kampani sa rozhodlo opustiť štátnu všeobecnú zdravotnú poisťovňu až 140 tisíc ľudí. To je veľmi veľa. Najväčší úbytok poistencov v histórii," vraví líder Dobrej voľby Tomáš Drucker. 

Zarážajúci je však podľa Druckera spôsob získania nových poistencov súkromnými poisťovňami. "Máme v rukách dôkazy že súkromné poisťovne si najali agentúry a prostredníctvom maklérov, ktorým poskytli finančnú odmenu získali poistencov," verí Drucker. 

Vyjadrenie poisťovne 

Zdravotná poisťovňa dôvera v prepoisťovacom období získala 120 tisíc nových poistencov, nekalé praktiky ale odmieta. "Na prepoisťovaní nám záleží. Vždy to vykonávajú naši zamestnanci, s ktorými sme uzavreli pracovné dohody. Postupujeme rovnako tak, ako aj keď bol ministrom Tomáš Drucker. Úrad pre dohľad každý rok preveruje toto obdobie a z ničoho ešte nikoho neobvinil. Od nekalých praktík sa dištancujeme," vyjadril sa hovorca poisťovne Dôvera Matej Štepiansky. 

"Union zdravotná poisťovňa oslovuje potenciálnych nových poistencov v súlade s legislatívou," pridáva sa členka predstavenstva a riaditeľka zdravotného poistenia Union zdravotnej poisťovne Elena Májeková.

Drucker podal podnet 

"Podal som podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v dvoch veciach. Jedna je spôsob a druhá ako peniaze vynaložené na kampaň zaúčtovali, veď to sú milióny eur," vraví Drucker.  

"V prípade, ak sme sa dozvedeli o praktikách, ktoré sa javili ako nekalé alebo ako obchádzanie zákona, vždy sme podali podnet na prešetrenie na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. V roku 2019 podala VšZP 3 podnety," vyjadrila sa hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Slávka Gáborová. 

Presne taký počet eviduje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "Úradu boli doposiaľ doručené 3 podnety týkajúce sa prepoisťovania so zmenou zdravotnej poisťovne od 1. januára 2020," uviedla Erika Kováčová, hovorkyňa úradu. Sú ale mestá, kde polícia rieši desiatky podozrivých prepoistení.

Sfalšovali podpis

Igor Dužda bol tiež podvodne prepoistení. Bol si istý, že nič nepodpísal. Keď si však z poisťovne vyžiadal svoju prihlášku zistil, že podpis bol sfalšovaný. V akom štádiu je vyšetrovanie vie iba od svedkov. "Minimálne 50 je podvedených," dodal Igor. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy