Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Šéf okresného súdu David Lindtner rezignoval. S Kočnerom si údajne vymenil stovky správ
Zdielať na

Šéf okresného súdu David Lindtner rezignoval. S Kočnerom si údajne vymenil stovky správ

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Šéf Okresného súdu Bratislava III. David Lindtner oznámil ministrovi spravodlivosti Gáborovi Gálovi, že vo svojej funkcii končí. Lindtner takto reaguje na medializované podozrenia o tom, že komunikoval s Marianom Kočnerom cez aplikáciu Threema, ktorej obsah zverejnil denník Postoj. Jeho odstúpenie žiadala aj štvorica sudcov z bratislavského okresného súdu.

Lindtner to ministrovi Gálovi oznámil ráno pred rokovaním za okrúhlym stolom, ktoré zvolal premiér Peter Pellegrini. Informácie o komunikácii cez Kočnerovu Threemu priniesol denník Postoj.  "Dohodli sme sa s pánom Lindtnerom a končí na pozícii predsedu Okresného súdu Bratislava III. Priniesol svoj abdikačný list, ja som to prijal, pretože tie veci, ktoré sa udiali sú neakceptovateľné. On je veľmi dobrý odborník, ale v tejto situácii zlyhal. Sudca musí za každých okolností dbať na svoje správanie sa na verejnosti," povedal Gál.

Jeho odvolanie žiadala aj štvorica sudcov bratislavského Okresného súdu. Podľa sudcu Maroša Feketeho, Ivany Feketeovej, Ivana Parteka a Karola Poslucha sú informácie o údajnej komunikácii Lindtnera s Marianom Kočnerom cez aplikáciu Threema neakceptovateľné a v rozpore s morálkou. Lindtner pritom nie je jediný sudca, ktorý si údajne s Kočnerom písal. Podľa komunikácie, ktorú zverejnil Denník N si tisíce správ mala s obvineným vymeniť aj bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská. 

Lindtnerov vzťah s Kočnerom

Z Threemy vyplýva, že s Kočnerom, ktorý je údajný objednávateľ vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, mal predseda bratislavského súdu David Lindtner dobrý vzťah. Podľa denníka Postoj s ním komunikoval od jesene 2017 do jari 2018. Preberali témy ako premlčanie objednávky vraždy Silvie Volzovej, účinnú ľútosť pre Ladislava Bašternáka, ale aj Božie mlyny. Ako uviedol denník, Lindtner nie je medzi sudcami, ktorým polícia vzala mobilné telefóny pre podozrenie z kontaktov na Kočnera. Obaja si však podľa Threemy vymenili okolo 200 správ. Z ich komunikácie vyplýva, že sa minimálne raz stretli a viackrát si volali.

Stanovisko sudcov k Lindtnerovej rezignácii znelo takto:  "Podpísaní sudcovia Okresného súdu Bratislava III vás vyzývame na odstúpenie z funkcie predsedu súdu. Podľa médiami zverejnenej komunikácie medzi vami a Marianom K., ktorá je súčasťou trestného spisu a sám ste ju potvrdili, boli hrubo porušené etické princípy vyžadované na post predsedu súdu a zakotvené v zákone o sudcoch. Túto komunikáciu ste následne neprípustne bagatelizovali vo vašej mediálnej reakcii. Vaše ďalšie zotrvanie na poste predsedu súdu je z týchto dôvodov pre nás neakceptovateľné." 

Pozrite si reportáž o nahrávke Gorila. "Zrodila" sa pred 14 rokmi, no dodnes nie je nikto potrestaný:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy