Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Oravský hrad museli čiastočne uzavrieť pre padajúce skaly, zásah vrtuľníka komplikovalo počasie
Zdielať na

Oravský hrad museli čiastočne uzavrieť pre padajúce skaly, zásah vrtuľníka komplikovalo počasie

ORAVSKÝ PODZÁMOK / Legendárny Ján Werich, ktorý okrem iného miloval Oravu, raz povedal, že Oravský hrad stojí na skalnej ihle. Toto skalné bralo však nie je stabilné a preto sa nevyhlo veľkej sanácii. Potrebnú podporu z vrtuľníka dlho komplikovalo zlé počasie.

Najnavštevovanejší hrad Slovenska, - Oravský hrad bol čiastočne uzavretý, a to z bezpečnostných dôvodov. "Práce prebiehajú vo veľmi náročnom teréne - ťažko prístupnom, momentálne sa to čistí od zeminy, drobných kamienkov, náletových kríkov. Je to dosť náročné aj pre týchto horolezcov," povedala riaditeľka Oravského múzea Mária Jagnešáková. Prudké zmeny počasia spôsobili, že z hradného brala sa uvoľňujú kamienky aj kamene. "Cieľom je zabrániť tomu, aby návštevníci hradu boli ohrozovaní padajúcim kamením," poznamenal Martin Suchý, vedúci stavebných prác pri sanácii skalných svahov. "Aj napriek tomu, že múzeum každý rok riešilo túto situáciu aj s horolezcami a pravidelne každý rok sme čistili bralo, museli sme pristúpiť k sanácii," pokračovala Mária Jagnešáková. Začiatkom týždňa teda bralo vyčistili. 

Deň, keď mal nastúpiť vrtuľník počasie robilo problémy. Napokon ale priletel a na viackrát poodvážal pracovný materiál. Pilot vrtuľníka musel manévrovať opatrne, aby nepoškodil napríklad strechy na hrade."Preváža technológiu pre vrtné práce, kompresory, pneumatické hadice, vŕtačky a samotný materiál, ktorý sa zabudováva do stavby,"  pokračoval Martin Suchý. Od budúceho týždňa na niektorých miestach na hrade sa bude rušno, avšak pre návštevníkov ostáva otvorený v rámci malého okruhu.

Pozrite reportáž o Krásnej hôrke, ktorá vyhorela pred 7 rokmi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy