Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Generálny prokurátor Čižnár zbavil mlčanlivosti bývalého šéfa prokuratúry Trnku. Ide o prípad podnikateľa Mišenku a Kočnera
Zdielať na

Generálny prokurátor Čižnár zbavil mlčanlivosti bývalého šéfa prokuratúry Trnku. Ide o prípad podnikateľa Mišenku a Kočnera

BRATISLAVA / Generálny prokurátor historicky zrejme prvýkrát musel zbaviť mlčanlivosti bývalého šéfa prokuratúry, ktorý pre vlastné kauzy musí vypovedať pred políciou. To sa momentálne deje pri Dobroslavovi Trnkovi. Pre prípad Mišenku a podnet Televízie JOJ orgánom činným v trestnom konaní, ho generálny prokurátor Čižnár prvýkrát zbavil mlčanlivosti. Následne to urobil aj v prípade už známej nahrávky rozhovoru s Kočnerom.

Ak sa spýtate generálnej prokuratúry, ktorí bývalí generálni prokurátori od roku 1990 doteraz museli byť po odchode z funkcie zbavení mlčanlivosti pre vlastné kauzy, a či vôbec takí sú, jednoznačnú odpoveď od generálnej prokuratúry nedostanete. "To či v období pred nástupom do funkcie Čižnára k takejto udalosti došlo, takou informáciou nedisponujeme," vyjadrila sa hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.  Pri predchádzajúcom generálnom prokurátorovi Trnkovi je to ale inak. Prišla kauza Mišenka a podnet od TV JOJ, Trnka už má svoj prvý výsluch v prípade brania úplatku za sebou. Čakajú ho ďalšie výsluchy. "Generálny prokurátor Jaromír Čižnár počas svojho doterajšieho funkčného obdobia na žiadosť vyšetrovateľov o zbavenie mlčanlivosti z pozície bývalý generálny prokurátor zbavil mlčanlivosti len bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku," uviedla ďalej hovorkyňa Predajňová. 

Samotný Trnka sa výsluchu pred políciou nebránil a čakal či mlčanlivosti zbavený nakoniec bude. Pre prípad Jozefa Mišenku už vypovedal ako svedok v septembri. "Nebol som v kontakte s menovanými osobami, ktoré uvádzate," píše sa v časti zo stanoviska Dobroslava Trnku. V uniknutých smskách o prípade smskuje Kočner s prokurátorom Šufliarskym. Končer zrejme pomáhal rodine podnikateľa či inej osobe, vybaviť slobodu obvinenému. V ponuke údajne boli milióny korún ako odmena.  

TV JOJ

​Podnikateľa na prekvapenie vyšetrovacích orgánov nakoniec pustil Trnka. "Ten pokyn na prepustenie vtedy obvineného J.M.  z väzby bol telefonický pokyn bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku," informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry. Angažovanosť aj Kočnera zaujíma teraz políciu. "Ty si povedal jednu vec. Ty nechceš počas výkonu svojej funkcie nikdy v živote zobrať za nič peniaze," hovoril Kočner Trnkovi podľa komunikácie, ktorú zverejnil Denník N.  

Už niekoľko dní celé Slovensko počúva nahrávku, ktorá údajne opisuje korumpovanie prokurátora. Prenikla do médií, má pochádzať z Kočnerovho mobilu zaistenom políciou. Systém ako sa údajne mal niekdajší šéf prokuratúry dostávať k čiernym peniazom za svoje služby, majú údajne objasňovať hlasy z tejto nahrávky. Aj k nahrávke, ktorú policajti zaistili v prípade Kuciak, Dobroslava Trnku vyšetrovatelia onedlho vypočujú ako svedka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy