Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bývalý šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Kyselica: Verifikovaná nahrávka má okolo 40 hodín, pravosť zverejnenej neviem potvrdiť
Zdielať na

Bývalý šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Kyselica: Verifikovaná nahrávka má okolo 40 hodín, pravosť zverejnenej neviem potvrdiť

BRATISLAVA / Bývalý šéf vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila Lukáš Kyselica sa vyjadril, že nevie 39 hodinovú zvukovú nahrávku Gorila verifikovať, pretože ju ešte ani nepočul. V rozhovore pre TV JOJ uviedol, že nevylučuje, že môže ísť o nahrávku, ktorú mali v rámci spisu, keď bol ešte vedúcim tímu. Zatiaľ teda nie je jasné, či ide rovnakú nahrávku, akú majú vyšetrovatelia. V úvode nahrávky, ktorú TV JOJ do redakcii dostala sú totiž hlasy, ktoré by podľa zverejneného analytického prepisu, mali patriť Jaroslavovi Haščákovi z Penty a ministrovi hospodárstva Jirkovi Malchárkovi. Spis zverejnený na internete ale začína iným rozhovorom a stretnutím. Redakcia TV JOJ jednotlivé pasáže nahrávky už porovnáva so spisom.

K zverejneniu 39- hodinovej zvukovej nahrávky z kauzy Gorila, ktorú redakcia TV JOJ dostala v utorok večer emailom sa vyjadril aj bývalý vyšetrovateľ kauzy Gorila Lukáš Kyselica. Pravosť nahrávky zatiaľ nemožno verifikovať ani podľa bývalého šéfa vyšetrovacieho tímu. "Nepočul som žiadnu pasáž z toho, ťažko sa k tomu. Aj keby som počul nejakú pasáž tak ja nie som znalec, aby som sa k tomu vyjadroval. Ťažko ju verifikovať," vyjadril sa v rozhovore pre TV JOJ Lukáš Kyselica. 

Redakcia televízie JOJ už porovnáva nahrávku so spisom, ktorý bol zverejnený na internete. Viaceré pasáže sú so spisom totožné. "Pokiaľ sa tam nájde niečo, nejaká pasáž tam nebude, tak to bude vyvolávať ďalšie otázniky. Či to je ten materiál alebo to nie je ten materiál," odpovedal Kyselica na otázku, prečo si myslí, že je ťažké nahrávku verifikovať.  

Verifikovaná nahrávka má podľa Kyselicu okolo 40 hodín

Bývalý šéf vyšetrovacieho tímu Gorila ale predtým počul celú nahrávku, ktorá bola znaleckým posudkom verifikovaná. Na otázku, či išlo v čase, keď bol vyšetrovateľom v tejto kauze o jeden súbor, odmietol odpovedať. "Nevyjadril som sa k tejto otázke ani keď som bol ešte vedúci tímu, takže by som sa k tomu už nerád vyjadroval. Logika veci ale dáva, že ak to bolo nahrávané po určitých dňoch, tak aj súbory by mali byť uložené po určitých dňoch nejakým spôsobom." TV JOJ a ostatné médiá ale dostali len jeden celý súbor. Kyselica viac tento spôsob uloženia nahrávky komentovať nechcel, avšak dodal: "Pri nejakom zákonnom spôsobe získavania a dokumentovania by tie súbory mali byť po určitých dňoch aj zaznamenávané."  

Ako sa už v minulosti Kyselica ako vedúci tímu vyjadril, aj teraz potvrdil, že verifikovaná nahrávka má okolo 40 hodín. "Má okolo 40 hodín. Presne si to už ale nepamätám, ako som sa vtedy vyjadril." Možnosť, že dĺžka nahrávky môže zodpovedať tej zo spisu a je to to isté, čo je napísané v spise len v inej chronológii Kyselica potvrdiť nevedel. "Musel by som si vypočuť tú nahrávku, ktorú máte, a potom by som sa k tomu mohol vyjadriť. Ale stanovisku by som vám k tomu jednoznačne nevedel dať, že či je to to isté, čo v spise alebo nie," poznamenal. 

Nahrávka, ktorú sme dostali do redakcie začína rozhovorom, kde sú dva veľmi podobné hlasy pánovi Jaroslavovi Haščákovi z Penty a ministrovi hospodárstva Jirkovi Malchárkovi. Spis, ktorý je ale zverejnený na internete sa začína iným rozhovorom a iným stretnutím. Na otázku, či jednotlivé pasáže mohli byť spojené v inej chronológii ako je spise, Kyselica odpovedal: "Na to vám neviem odpovedať. Spis, ktorý je na internete ide podľa dátumového usporiadania, musíte si to celé vypočuť a vytvoriť si vlastný názor." 

Ako mohla nahrávka uniknúť do médií a čo mohlo byť motívom? 

"Keď si čítam v mediálnych správach zisťujem, že v prípade študovania vyšetrovacieho spisu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, mal byť tento záznam, ktorý bol zaistený u pána Kočnera, súčasťou spisu. Takže de facto ak je tam 5 obvinených a 5 obhajcov, plus poškodení a splnomocnenci poškodených - to sú ďalší ľudia, ktorí k tomu môžu mať prístup. Tak to je legálna možnosť, ako sa k tejto veci mohli dostať procesné strany. To je ale len taká moja úvaha," podotkol Kyselica. 

Podľa Kyselicu si verejnosť zaslúži, aby vedela pravdu, no vyšetrovaniu tento únik zatiaľ neverifikovanej nahrávky môže uškodiť. "Ťažko sa k tomu vyjadriť. Neviem vám povedať akú nahrávku máte vy v redakcii. Či ide o Gorilu alebo ide o tú, ktorá bola v spise, keď som bol ešte vedúci tímu. Neviem čo tam máte," uzavrel. 

Nahrávka mala vzniknúť v byte v Bratislave na Vazovovej ulici po tom, ako príslušník SIS Peter Holúbek postrehol zvýšený pohyb vysoko postavených osôb v blízkosti jeho súkromného bytu. Po obdržaní operatívnej informácie, Slovenská informačná služba byt na Vazovovej ulici vybavila odpočúvacím zariadením. Nahrávky, ktoré v byte údajne vznikli majú byť súčasťou dlhodobého vyšetrovania. Už niekoľko dní sa v kuloároch hovorí o zverejnení nahrávky kauzy, ktorá priviedla do ulíc v roku 2012 tisíce ľudí na celonárodných protestoch.

Nahrávka obsahuje aj rozhovor Fico-Haščák

Nahrávka, ktorú má televízia JOJ k dispozícii, obsahuje aj pasáž rozhovoru Fico - Haščák. Robert Fico pritom dlhodobo tvrdí, že Gorila je obludnou kauzou druhej Dzurindovej vlády. V redakcii spravodajstva sa nám podarilo porovnať nahrávku s prepisom, ktorý dostali médiá v rok 2011. Fico s Haščákom rozoberajú čistky v Smere, zdravotníctvo aj možnú koalíciu po voľbách. 

V nahrávke sa počas ich stretnutia spomína aj Pavol Paška. Kvôli nemocniciam sa s ním chcel stretnúť Jaroslav Haščák. V čase, kedy vznikla nahrávka, chcela Penta investovať do nových polikliník tri miliardy korún. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy