Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Muž, ktorému omylom zoperovali zdravé koleno, žiadal od nitrianskej nemocnice odškodné. K dohode nepristúpila
Zdielať na

Muž, ktorému omylom zoperovali zdravé koleno, žiadal od nitrianskej nemocnice odškodné. K dohode nepristúpila

NITRA / Za operáciu zameneného kolena dostala Nitrianska nemocnica od úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou pokutu. Ide o prípad 75-ročného dôchodcu, ktorému mali dať umelý kĺb do pravej nohy no omylom mu operovali ľavé koleno. Rodina od nemocnice žiadala aj odškodné, ale nedohodli sa. Celý prípad, tak bude mať zrejme dohru na súde.

V marci išiel František na operáciu pravého kolena, šok však prišiel, keď sa zobudil. Zistil, že lekári mu umelý kĺb dali do druhej nohy ľavej. "Som začal kričať, že mne ste zdravú nohu operovali. Ani nebola oholená tá noha, kde ma operovali," povedal pacient František Rapan. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou potvrdil to, čo bolo od začiatku jasné. Nemocnica pochybila a dostala od nich pokutu. "Úrad jej uložil pokutu vo výške 8 tisíc eur, vzhľadom na odvolanie nemocnice nie je právoplatná. Druhostupňové konanie stále prebieha," informovala hovorkyňa úradu Radoslava Muchová. 

"Našu mieru zavinenia si priznávame avšak výška pokuty, ktorá bola stanovená sa nám zdá neprimeraná," vyjadrila sa hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková. 

Nemocnica po prevalení prípadu uznala chybu, urobili vraj viaceré zmeny, aby sa už nič také nezopakovalo. Od začiatku sa však bránili tým, že dôchodca mal poškodené aj koleno, ktoré mu omylom operovali. František však s ním predtým nemal žiadne problémy. Pre TV JOJ sa vyjadril, že na operáciu druhého kolena pôjde, ale určite nie do Nitrianskej nemocnice. 

Od začiatku sa hovorilo o tom, že pán František by mal dostať odškodné, zostalo však len pri sľuboch. Právnik rodiny sa obrátil na nemocnicu, tá však reagovala vraj až po tretej urgencii. "Oznamujú, že na základe rozhodnutia nepristúpia k uzatvoreniu dohody," uviedol právnik Peter Koscelanský. 
"Keďže suma 100 tisíc sa nám zdá neprimerane vysoká," uviedla ďalej nemocnica. 

Právnik, však hovorí o tom, že ide iba o navrhovanú sumu, o ktorej mohli jednať. Postoj nemocnice ich však núti k tomu, že podajú zrejme žalobu na súd. "Žalobu podáme ale vidí sa mi to ako nezmyselné, pretože všetko je preukázané," dodal právnik rodiny Koscelanský. 

Nemocnica pár mesiacov po operácii vyvodila personálne následky: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy