Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Investor na východe Slovenska dostal na rozbeh závodu peniaze od štátu. Ten ich chce pre nesplnenie podmienok späť
Zdielať na

Investor na východe Slovenska dostal na rozbeh závodu peniaze od štátu. Ten ich chce pre nesplnenie podmienok späť

KRUŽLOV / Čínsky investor na východe Slovenska v okrese Bardejov má problém. Štát od neho žiada viac ako jeden a pol milióna eur za stimuly, ktoré dostal na rozbeh svojho závodu na výrobu gumenej obuvi. Podľa rezortu hospodárstva investor nedodržal podmienky vytvorenia minimálneho počtu pracovných miest. Spoločnosť zastupujúca čínskeho investora sa obrátila na súd.

Pred štyrmi rokmi bola v dedine pri Bardejove veľká sláva, keď čínsky investor otvoril v Kružlove fabriku. Pomocnú ruku vtedy podal aj štát. Dnes to pýta späť. 1,6 milióna eur ako priama dotácia, plus úľavy na dani z príjmu. Do dnešného dňa 110 000 eur k dotácii naviac. Taká bola pomoc štátu. Ministerstvo hospodárstva teraz žiada pomoc vrátiť. Investor podľa nich nedodržal podmienky. "Spoločnosť sa zaviazala, že vytvorí minimálne 150 nových pracovných miest do konca roka 2015. Túto podmienku však nesplnila. Rezort hospodárstva preto v súlade s platnou legislatívou vydal rozhodnutie o zrušení investičnej pomoci," uviedol hovorca ministerstva hospodárstva Miroslav Kohút. 

Spoločnosť zastúpená čínskym investorom sa v bardejovskom okrese stala významným zamestnávateľom. Gumenou obuvou v objeme milión párov ročne zásobuje aj zahraničie. Tak ako mnohí iní zamestnávatelia, tiež pocítili, čo je to nedostatok kvalifikovanej sily na tunajšom trhu práce, a to napriek stále relatívne vysokej miere nezamestnanosti v danom okrese. Plán zamestnať 150 ľudí sa im naplniť zatiaľ nepodarilo. "Spoločnosť úspešne funguje, do dnešného dňa a k 31.12.2018 zamestnávala 138 zamestnancov," uviedol v stanovisku konateľ spoločnosti Zhongping Ye.

Čínský investor dôvod na vrátenie dotácie nevidí. Rozhodnutie Ministerstva hospodárstva napadla spoločnosť na súde. "Spoločnosť FLAMEshoes, s.r.o. je presvedčená, že neexistujú dôvody pre zrušenie rozhodnutia o poskytnutí investičnej pomoci a takisto postup Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky, ktorý predchádzal vydaniu rozhodnutia o zrušení investičnej pomoci, trpel viacerými vadami, preto sa obrátila v tejto veci na príslušný súd," dodal Zhongping Ye.

"Vzhľadom na trvajúci súdny rezort hospodárstva nebude situáciu bližšie komentovať," povedal Kohút. 

Starosta obce je aktuálne v zahraničí. Informácie o dotácii ho nepotešili. Životu v obci firma výrazne prospela. Ľudia majú prácu a obec významného podnikateľského partnera. Ak by sa dal investor na odchod, pre tunajších by to boli zlé správy. "Práve vo firme FLAMEshoes je zamestnaných množstvo žien. Pokiaľ majú ženy prácu, tak je to dobré, že nemusia cestovať za prácou," uviedol starosta obce Kružlov Jozef Kmec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy