Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Deti z taxíka náhle previezli do Česka. Ich matka navyše trestne stíhaná nebude
Zdielať na

Deti z taxíka náhle previezli do Česka. Ich matka navyše trestne stíhaná nebude

MEDZILABORCE / Nádej, že znova budú mať ozajstnú rodinu, sa zatiaľ rozplynula. V prípade dvoch malých súrodencov, ktorých celé Česko aj Slovensko pozná ako „deti z taxíka“ nastal zvrat. Na prípad ešte koncom mája upozornila televízia JOJ. Deti umiestnili do náhradnej rodiny v Medzilaborciach, no po štyroch mesiacoch ich museli náhle previezť do Česka. A prišla aj ďalšia zásadná zmena – matka, napriek tomu, čo spôsobila, trestne stíhaná nebude.

Jeden a polročný chlapček ešte ani nevedel chodiť, keď ho mama posadila spolu so staršou sestrou do taxíka. Opustené deti prišli bez rodičov až na Slovensko.

Od mája tohto roka sa o ne starali naše úrady a zamestnanci Centra pre deti a rodiny v Medzilaborciach. Pred niekoľkými týždňami ich umiestnili do náhradnej rodiny. V týchto dňoch však české súdy rozhodli, že deti musia byť vrátené do Českej republiky. "Nenašiel sa nik z rodiny, kto by chcel alebo by bol schopný sa o tieto deti postarať. Preto neodkladným opatrením českého súdu boli deti zverené do starostlivosti Centra pre deti v Českej republike," uviedla hovorkyňa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jana Lukáčová. 

Prípad českých detí vyšetrovala aj naša polícia. "V predmetnej veci, ktorú polícia v Čadci vyšetrovala pre podozrenie z prečinu odloženia dieťaťa, bolo šetrenie ukončené a vec bola odmietnutá, nakoľko nedošlo k naplneniu skutkovej podstaty predmetného trestného činu," dodala policajná hovorkyňa Jana Balogová. 

Na Slovensku je v súčasnosti 107 centier pre deti a rodiny. Zamestnanci sa starajú dokopy o takmer 5 tisíc detí. "Z toho 68 štátnych a 39 neštátnych. Výška priemerných bežných výdavkov určených na jedno dieťa v Centrách pre deti a rodiny za predchádzajúci rok 2018 je vo výške 14 632 €," informuje Lukáčová. 

Medzi týmito deťmi sú však aj maloletí, ktorí nie sú občanmi Slovenska. Ide o deti, ktorí k nám prišli bez rodičov. Najčastejšie z Afganistanu, Bangladéša a Vietnamu. "Na základe neodkladného opatrenia súdov bolo do starostlivosti centier pre deti a rodiny zverených 30 maloletých, ktorí majú inú štátnu príslušnosť ako slovenskú," dodala Lukáčová. 

Policajti ich väčšinou zadržia na slovensko ukrajinskej hranici ale aj vo vnútrozemí schovaných napríklad v kamiónoch. Následne sú tieto deti umiestnené do špeciálneho zariadenia v Medzilaborciach.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy