Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Študentská kvapka krvi láka čerstvých dospelákov. Mnohí si darovanie krvi plánovali od detstva
Zdielať na

Študentská kvapka krvi láka čerstvých dospelákov. Mnohí si darovanie krvi plánovali od detstva

BRATISLAVA / Majú čerstvých 18 a za sebou prvé darovanie krvi. Študentská kvapka krvi sa snaží už 25 rokov prilákať najmä prvodarcov. Počas prvého štvrťstoročia prišli darovať krv desiatky tisíc mladých ľudí a mnohí z nich sa časom stanú pravidelnými darcami.

Študenti obchodnej akadémie v Petržalke na chvíľu vymenili školské lavice za odberové lôžka. Tak ako pracujúci ľudia, aj oni sa už nemuseli vrátiť na vyučovanie. To ale nebol hlavný dôvod, prečo v pondelok ráno prišli študenti darovať krv. Niekto si to chcel vyskúšať, iní si to zas plánovali odmalička. "Akcia je u nás už tradične mnoho rokov. Zapája sa čím ďalej, tým viac študentov," uviedla riaditeľka Obchodnej akadémie Imricha Karvaša v Bratislave Jana Šebestová. 

Štyri ľudské životy - presne toľko ľudí môže podľa odborníkov zachrániť jeden darca. "Snažíme sa presvedčiť mladých ľudí, aby prišli darovať krv a zároveň zostali pravidelnými darcami krvi," povedala generálna sekretárka Červeného kríža Zuzana Rosiarová Kesegová. Študentská kvapky krvi bude trvať mesiac a zapojiť sa môže ktokoľvek. "Môžu ísť na odberové miesta Národnej transfúznej krvi alebo sa to dá zorganizovať aj v škole," povedala Rosiarová Kesegová.

Krv darovali aj herci. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy