Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou sa vzdal svojej funkcie
Zdielať na

Predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou sa vzdal svojej funkcie

BRATISLAVA / Predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Tomáš Haško sa vzdal svojej funkcie. Urobil tak listom adresovaným premiérovi Petrovi Pellegrinimu. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská pritom ešte v piatok informovala, že sa rozhodla podať návrh na Haškovo odvolanie, a to pre výberové konanie na ambulancie záchrannej zdravotnej služby.

Ako uviedol Haško, ide o jeho osobné rozhodnutie, nevie podľa jeho slov na ataky vecne a konštruktívne reagovať. "Nechcem pripustiť, aby profesionalita zamestnancov úradu bola degradovaná a spochybňovaná tými, ktorí či už vedome alebo nevedome hrubo zavádzajú verejnosť a šíria nepravdivé informácie," skonštatoval Haško.

Úrad podľa Haška uskutočnil výberové konanie plne v súlade s pravidlami definovanými zákonom. "Ako štatutár verejnej inštitúcie som povinný vykonávať kroky, ktoré majú oporu v zákone a ku ktorým ma zákon splnomocňuje. V snahe predísť akýmkoľvek pochybnostiam o zákonnosti a transparentnosti celého výberového konania som podal podnet na Generálnu prokuratúru SR, aby orgány činné v trestnom konaní preskúmali konanie nášho úradu a činnosť členov výberovej komisie. Zároveň som nechal postup úradu zhodnotiť renomovanej právnej kancelárii, ktorá potvrdila, že naše konanie vo vzťahu k poslaneckému prieskumu či nezverejňovaniu “živých” spisov, bolo plne v súlade s platnou legislatívou," informuje Haško.

Podmienky výberového konania, pravidlá pre pôsobnosť úradu v uvedenom konaní podľa Haška jednoznačne zadefinovalo Ministerstvo zdravotníctva SR zákonom, resp. vyhláškou. "Pri menovaní členov komisie som postupoval tak, aby bolo eliminované riziko možného ovplyvňovania jednotlivých členov. Aj preto piati členovia komisie boli zo štyroch rozdielnych inštitúcií, pričom dvaja z nich boli zamestnanci rezortu zdravotníctva. Odbornosť a vysokú profesionalitu listom potvrdil aj generálny tajomník služobného úradu Ministerstva zdravotníctva SR," uviedol Haško.

Na piatkovom tlačovom brífingu hnutia OĽaNO tieňový minister zdravotníctva hnutia Marek Krajčí konštatoval, že Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v podstate určil víťazov tendra na prevádzkovanie staníc záchrannej zdravotnej služby tým, že pridelil výhradné licencie. "Na základe tejto výhradnej licencie potom zdravotná poisťovňa musí uzavrieť s držiteľom tejto výhradnej licencie zmluvu," konštatoval Krajčí. "Vidíme, ako Smer-SD elegantne obišiel verejné obstarávanie, toto je nástenkový tender. Smer-SD si pripravil zákon, ktorým obišiel verejné obstarávanie a za pomoci predsedu ÚDZS Haška a nastrčených členov pseudokomisie pridelil zákazu svojim ľudom," povedal Krajčí. Proces výberu uchádzačov o prevádzkovanie staníc zdravotnej záchrannej služby sa musí podľa neho zopakovať.

Krajčí v pondelok v reakcii na Haškovu abdikáciu uviedol, že to nestačí. OĽaNO žiada, aby boli licencie na záchranky vyhlásené za neplatné. "Celá súťaž na záchranky bola od začiatku pravdepodobne zmanipulovaná," reagoval Krajčí s tým, že OĽaNO má konkrétne informácie a dôkazy o netransparentnom prideľovaní bodov za projekt stratégie a rozvoja. "Naďalej trváme na tom, že Úrad pre verejné obstarávanie by mal podať žalobu na príslušný súd o vyhlásenie neplatnosti vydaných licencií," pokračoval Krajčí, ktorý k tomuto kroku v piatok vyzval Úrad pre verejné obstarávanie aj listom. Ak by tak neurobil, hnutie OĽaNO podstúpi ďalšie právne kroky.

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy