Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Záchranári v Tatrách pomáhali izraelským turistom. Pre sneh a hmlu zišli z chodníka
Zdielať na

Záchranári v Tatrách pomáhali izraelským turistom. Pre sneh a hmlu zišli z chodníka

VYSOKÉ TATRY / Horskí záchranári vo Vysokých Tatrách podvečer pomáhali dvom izraelským turistom. Zablúdili v oblasti Kopskeho sedla. Pre hmlu a sneženie zišli z turistického chodníka a už sa nevedeli vrátiť späť.

​Horskí záchranári chceli zablúdených turistov najprv navigovať cez telefón, to ale odmietli a prosili ich, aby pre nich prišli osobne. Cudzinci mali našťastie funkčné mobily a prostredníctvom GPS systému tak nebolo ťažké ich nájsť. 

Izraelčania boli vystrašení a mierne podchladení. Profesionáli im podali teplé nápoje a poskytli im zimné oblečenie. Pravdepodobne už nepočítali s tým, že v kopcoch už vládne skutočná biela zima. "Oni boli vybavení akoby na jesennú túru, také prechodné oblečenie," vraví vedúci záchrany Rastislav Goriščák.

"Hore je od 30 centimetrov a viac snehu, takže naozaj treba byť vystrojený ako do zimných podmienok," dodal náčelník horskej záchrannej služby Miroslav Živčák. Ak navyše nebude chodník upravený, budú si ho musieť turisti vyšľapať a to znamená dvakrát viac času a energie. 

Pozrite si reportáž o zasnežených Tatrách:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy