Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pre sporný tender na záchranky podala ministerka Kalavská návrh na odvolanie šéfa úradu pre dohľad
Zdielať na

Pre sporný tender na záchranky podala ministerka Kalavská návrh na odvolanie šéfa úradu pre dohľad

BRATISLAVA / Toľko kritizované a diskutované rozdanie licencií na záchranky má dohru. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská podala návrh na odvolanie šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Tomáša Haška.

Ministerka Kalavská sa rozhodla na základe stretnutia s Komorou záchranárov, ktoré bolo v utorok 1. októbra a na základe iných dostupných informácií. "Príčinou sú závažné dôvody, ktoré vzbudzujú pochybnosti o správnosti postupu úradu v procese výberového konania," informoval rezort. Ako uviedlo ministerstvo, za účelom nezasahovania do konania orgánov činných v trestnom konaní sa nebude bližšie vyjadrovať k podrobnostiam predmetného podania ani súvisiacim úkonom a informáciám, napriek tomu, že obsah týchto medializovaných informácií je znepokojujúci.

"V súvislosti s medializovanými informáciami týkajúcimi sa výberového konania ministerstvo zdravotníctva v súlade so svojou zákonnou povinnosťou bez meškania podalo dňa 9. septembra 2019 podnet na generálnu prokuratúru," informoval rezort. Ministerstvo zdravotníctva zároveň pripravuje návrh na zmenu súčasnej právnej úpravy, ktorého predmetom bude nastavenie takých pravidiel a postupov v procese výberového konania na obsadenie ambulancií záchrannej zdravotnej služby, ktoré nebudú vzbudzovať žiadne pochybnosti o zákonnosti, transparentnosti tohto procesu a vylúčia akékoľvek podozrenia, ktoré boli v uplynulých dňoch a týždňoch zverejnené. "Uvedené ministerka zdravotníctva predstaví ako konkrétny návrh zákona na jesennej schôdzi Výboru NR SR pre zdravotníctvo," informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. K procesu výberového konania prostredníctvom verejného obstarávania sa nateraz ministerstvo nebude vyjadrovať, nakoľko je v súčasnosti upravený platnou zákonnou úpravou.

Na piatkovom tlačovom brífingu hnutia OĽaNO tieňový minister zdravotníctva hnutia Marek Krajčí konštatoval, že Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v podstate určil víťazov tendra na prevádzkovanie staníc záchrannej zdravotnej služby tým, že pridelil výhradné licencie. "Na základe tejto výhradnej licencie potom zdravotná poisťovňa musí uzavrieť s držiteľom tejto výhradnej licencie zmluvu," konštatoval Krajčí. "Vidíme, ako Smer-SD elegantne obišiel verejné obstarávanie, toto je nástenkový tender. Smer-SD si pripravil zákon, ktorým obišiel verejné obstarávanie a za pomoci predsedu ÚDZS Haška a nastrčených členov pseudokomisie pridelil zákazu svojim ľudom," povedal Krajčí. Proces výberu uchádzačov o prevádzkovanie staníc zdravotnej záchrannej služby sa musí podľa neho zopakovať.

"Dnes dám podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, aby požiadal príslušný súd o vyhlásenie neplatnosti vydaných licencií. V tomto prípade sa účelovo obišiel zákon, žiadame, aby sa celý tento tender opakoval v rámci zákona," dodal Krajčí. V prípade, že uchádzač splnil podmienky personálneho a technicko-materiálneho zabezpečenia, výberová komisia rozhodla podľa hnutia na základe projektu stratégie a rozvoja, ktorý vlastne určil víťaza. "Toto sú mechanizmy, ktoré spôsobia, že zákazka nakoniec skončí v rukách, v ktorých má. Ide tu o tunelovanie a vopred dohodnutý biznis. Zrazu má niekto v rukách nástroj, ktorý môže na základe tohto parametra rozhodnúť, komu to dá," konštatoval predseda poslaneckého klubu OĽaNO Eduard Heger.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) už v danej veci koná z vlastného podnetu. „Úrad už koná, keďže predseda úradu Miroslav Hlivák považuje za dôležité prešetrenie každého prípadu, v ktorom sú podozrenia a nejasnosti pri prerozdeľovaní verejných zdrojov. Úrad koná v medziach svojej kompetencie a v rámci nej posúdi aj tento podnet,” reagovala hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy