Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nedostatok niektorých absolventov a odliv študentov škodia priemyslu, sťažujú sa podnikatelia
Zdielať na

Nedostatok niektorých absolventov a odliv študentov škodia priemyslu, sťažujú sa podnikatelia

Archívna reportáž

Ministerstvo školstva chce vysoké školstvo zatraktívniť. Pozrite si archívnu reportáž

BRATISLAVA / Podľa štatistík OECD sa Slovensko umiestnilo na druhom mieste v podieli vysokoškolákov, ktorí študujú v zahraničí. Prekonali sme tak aj menšie krajiny, pre ktoré je odliv študentov na zahraničné školy prirodzený. Podľa Klubu 500, ktorý združuje viacerých majiteľov podnikov s viac ako 500 zamestnancami to predstavuje problém pre trh práce.

Klub sa odvoláva na najnovšie štatistiky OECD. Slovensko podľa nich skončilo na druhom mieste v podieli vysokoškolákov študujúcich v cudzine. Podiel slovenských študentov v zahraničí stúpol z 12,81 percenta v roku 2010 na 18,27 percenta v roku 2017. Slovensko tak podľa Klubu 500 prekonalo aj menšie krajiny, pre ktoré je vyšší podiel vysokoškolákov študujúcich v cudzine prirodzený. "Práve tieto smery udávajú trend na dnešnom slovenskom trhu práce. Je potrebné zatraktívniť štúdium najmä technických a prírodných vied, aby sme boli schopní nielen pokrývať aktuálne potreby slovenského priemyslu, ale tiež dokázali naštartovať viac projektov s vysokou pridanou hodnotou,“ povedal výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Klub 500 tiež zdôrazňuje, že slovenské vysoké školy vyprodukovali v posledných rokoch menej než 10 000 absolventov prírodných a technických vied ročne, čo nie je pre potreby slovenského priemyslu dostačujúce. Ide o ďalší problém, ktorý navyše dopĺňa aj spomínaný problém odchodu vysokoškolákov do zahraničia.

Tlačové oddelenie ministerstva školstva sa vyjadrilo, že evidujú zvyšujúci sa počet maturantov z matematiky. Pripomenulo, že pripravuje zavedenie povinnej maturity z matematiky pre gymnázia a vedné STEM odbory v dvoch úrovniach. Pre zlepšovanie kvality vysokých škôl na Slovensku sa pripravujú nové štandardy pre študijné programy. Plánujú taktiež nový systém úprav študijných programov, ktorý by zapájal profesijné združenia a stavovské organizácie či zamestnávateľov.

Problémov vo vysokom školstve je viac ako dosť. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy