Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Znížená viditeľnosť na cestách zvyšuje nebezpečenstvo zrážok s migrujúcou zverou
Zdielať na

Znížená viditeľnosť na cestách zvyšuje nebezpečenstvo zrážok s migrujúcou zverou

BANSKÁ BYSTRICA / Je tu jeseň a s ňou začína pribúdať aj zrážok so zverou. Hlavný ťah medzi Banskou Bystricou a Breznom je tým už medzi motoristami priam notoricky známy. Havárie zavinené najmä vysokou zverou tam podľa Kataríny Kováčikovej bývajú takmer na dennom poriadku.

Frekventovaným ťahom smerom na Horehronie často migruje vysoká zver, prechádza tadiaľ k zdroju pitnej vody. Zrážky s autami tu pribúdajú najmä na jeseň, kedy je zhoršená viditeľnosť.

Ďalšia zrážka s divou zverou pribudla do tejto štatistiky aj v utorok skoro ráno. Mladá žena, ktorá cestovala smerom na Banskú Bystricu skončila niekoľko kilometrov pred mestom v priekope. Ako povedala, strhla volant keď jej do cesty skočila srna. Zrážke už síce nezabránila, no sama, našťastie, vyviazla bez zranení. Pár metrov odtiaľ došlo aj k ďalšej zrážke, ktorá sa musela stať zrejme v noci. Podľa stôp pravdepodobne srnu, ktorú našli na kraji cesty, zrazilo nákladné auto. To ale z miesta odišlo bez ohlásenia udalosti. "Ako majú vodiči kontaktovať políciu, nehrozí im žiadna sankcia," uviedla policajná hovorkyňa v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Základnou prevenciou je zníženie rýchlosti v miestach, kde hrozí zvýšený výskyt divej zvery. Pokiaľ ste videli na ceste jedno zviera, je možné, že za ním vybehnú ďalšie, keďže diviaky, srny či jelene chodia väčšinou v stádach.

Zver na cestách v mnohých prípadoch predstavuje nebezpečenstvo. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy