Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Danko kritizuje Kalavskú. Podľa neho rezort zdravotníctva urobil veľmi málo
Zdielať na

Danko kritizuje Kalavskú. Podľa neho rezort zdravotníctva urobil veľmi málo

BRATISLAVA / Predseda SNS Andrej Danko kritizuje prácu ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej. Okrem postupu pri presadzovaní stratifikácie nemocníc, jej vyčíta toľko vecí, až napokon zhodnotil, že ministerstvo za štyri roky urobilo veľmi málo. To samozrejme neostalo bez odozvy.

"Mám pocit, že si už každý všimol môj brept nefeť pleseň. Vznikol z toho, že som niekedy naozaj zúfalý, že sa neriešia problémy," uviedol predseda SaS Andrej Danko. Vďaka tomuto výroku predsedu SNS opäť ožila téma plesne a rekonštrukcie v nemocniciach. Ministerstvo zdravotníctva však odmieta, že by sa v týchto veciach doteraz nič neurobilo. "Nemocnice vyrobili viaceré biele knihy, kde ukazujú, čo všetko pre pacientov a pre svojich pracovníkov v zdravotníckych zariadeniach robia preto, aby sa situácia postupne zlepšovala," reagovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Dôkazov o opravách zatekajúcich striech a priestorov, v ktorých boli plesne je neúrekom, a to tak z nemocníc v Bratislave, ako aj Trenčíne, Martine, Žiline či Košiciach. Pokrok nám potvrdili aj študenti, ktorí v apríli a v máji na nevyhovujúce prostredie pre nich i pre pacientov upozornili. "Naďalej intenzívne prebieha prestavba najmä priestorov, v ktorých je vykonávaná zdravotná starostlivosť. Tieto priestory sú, pochopiteľne pre nemocnice prioritou. Aj keď, boli vykonávaná nejaké kozmetické úpravy v študentských priestoroch a v čakárňach," uviedla zástupkyňa medikov v Bratislave Silvia Slopovská. 

"Áno, niečo sa určite pohlo vpred, ale - opäť zopakujem - netreba zaspať na vavrínoch. Budeme to naďalej sledovať a určite budeme pokračovať v našom snažení," povedal zas Jakub Jánošík, zástupca medikov v Košiciach. 

Andrej Danko ale stále spokojný nie je a tvrdí, že len dať peniaze nemocniciam na rekoštrukciu nestačí. "Navrhujeme, aby došlo k zmene zákona o verejnom obstarávaní, aby nemocnice a internáty, aby ich zriaďovatelia mohli ísť do ponukového konania nielen do opráv do 70 000 eur, ale do troch miliónov," uviedol Danko. 

Poslanecký návrh zákona z dielne SNS prichádza po tom, čo dal premiér pred voľbami stopku tým vládnym. Otázkou ale je či nájde podporu koaličných poslancov.

Ministerstvo zdravotníctva pripravovalo biele knihy, akési odpovede na Čiernu knihu slovenských nemocníc, ktorá monitorovala plesne v najväčších slovenských nemocniciach. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy