Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V prievidzskom lesoparku veterinár narazil na zúrivého medveďa
Zdielať na

V prievidzskom lesoparku veterinár narazil na zúrivého medveďa

PRIEVIDZA / V horách v prievidzskom okrese vyčíňa viacero medveďov. Zlikvidovali niekoľko úľov, roztrhali ovce a napadli hubára. Tentoraz sa objavili v prievidzskom lesnom parku, asi kilometer od panelákov. Samec takmer zaútočil na miestneho veterinára. Našťastie si to rozmyslel.

"Na 5 metrov som mal medveďa, potom skočil ku mne na dva metre, ja som kričal, našťastie ušiel," vraví veterinár Milan Sarvaš. Medveďa stretol v prievidzskom lesoparku. Rozzúrené zviera si našťastie útok v poslednej chvíli rozmyslelo.

"Bol to asi 250 kilový samec. Nemal som čas rozmýšľať, všetko sa odohralo veľmi rýchlo, v priebehu 10 sekúnd," opisuje udalosti Sarvaš. Napriek tomu, že sa poriadne zľakol, do lesa sa vrátil opäť na druhý deň. Asi pol kilometra od miesta, kde sa stretol s rozzúreným samcom, uvidel ďalšie medvede.

"Je tam medvedica s tromi mláďatami, dokopy ich tam bolo 6. Bolo to blízko chodníka, kde chodia cyklisti, chodci," povedal veterinár. "Je to vlastne hora, ktorá končí pri panelákoch, takže tu môže dôjsť k stretu človeka s divou zverou," potvrdil hovorca mesta Michal Ďureje. 

Medveďa tam spozorovali aj minulý rok. Tentoraz sa ich tam potuluje šesť. Z úkrytov ich mohli vyhnať aj hubári, ktorých tam chodí neúrekom. "Mestská polícia zvýši hliadky v tejto lokalite a samozrejme sústredíme sa aj na informovanie obyvateľov," dodal Ďureje. "Mali by byť hlasní, mať reflexné oblečenie, rolničku, aby sa vyhli stretu s touto šelmou," radí Sarvaš. 

Pozrite si archívnu reportáž o inom strete s medveďom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy