Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Výnimočný dôchodca z Komárna. Má 82 rokov a na bicykli vyhráva jedny preteky za druhými
Zdielať na

Výnimočný dôchodca z Komárna. Má 82 rokov a na bicykli vyhráva jedny preteky za druhými

KOMÁRNO / Má 82 rokov a na bicykli vyhráva jedny preteky za druhými. Pán Árpád Čaplár z Komárna prešiel z behu na pretekársky bicykel ešte na strednej škole. Vrátil sa k nemu až ako sedemdesiatky. Vďaka tomu sa mu nielen plní vitrínka s trofejami, ale vrátilo sa mu aj zdravie, ktoré sa pošramotilo, keď 15 rokov nešportoval.

"Keď sedím na závodnom bicykli, keď idem aj po meste, tak dám tú česť tomu bicyklu, že som oblečený jak sa patrí – rukavice, prilba, okuliare," vraví 82-ročný pretekár. 

Árpibáči, ako ho volajú, o 20 a viac rokov, mladší kolegovia denne trénuje na bicykli za každého počasia, dokonca aj na snehu, ak sa nešmýka. Poloprofesionálne jazdil na ňom ešte ako vojak základnej služby v Dukle Český Krumlov.

"V 58. som si povedal, keď budem na MS do 10. fleku, tak budem pokračovať," povedal Arpád s tým, že skončil desiaty, ale z rodinných dôvodov pretekársky bicykel odložil na dlhých 50 rokov. Bicykloval už len po meste, ako všetci v Komárne. Na štvrťstoročie presedlal na vodný motorizmus, kde zbieral ocenenia. K bicyklu sa vrátil až ako 70-ročný cez klub dôchodcov.

Od syna dostal bicykel a zúčastnil sa seniorských pretekov. Nad sedemdesiatnikmi s prehľadom zvíťazil. Odvtedy ho kamaráti z cyklistického klubu nahovorili na ďalšie krásne bicykle a tak si povedal, že keď už do nich investoval, musí jazdiť.

Zdravotné problémy prišli, keď na 15 rokov prestal so športom. Dnes jeho zdravotný stav obdivujú aj lekári. "Už som išiel po schodoch tak, že s jednou nohou a druhú som ťahal a bicykel mi pomohol, prakticky po schodoch idem normálne a keď sa ponáhľam, tak beriem schody po dvoch," teší sa Arpád. Osemdesiatnikov na pretekoch stretáva pomenej. Zvyčajne na stupienkoch víťazov stojí nad mladšími.

"To je pre mňa nepríjemné, že sa väčšinou preteky rátajú od 60 vyššie a tí 61-roční sú voči mne mladíci. Časovku som išiel sám 30,8 na tých 15 km, trošičku protivietor bol," vysvetľuje Arpád. Dôsledne vraj treba dodržiavať správnu životosprávu, nič nepreháňať a hlavne neprestať dýchať. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy