Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Urologické vyšetrenia muži podceňujú. Ignorujú príznaky i prevenciu
Zdielať na

Urologické vyšetrenia muži podceňujú. Ignorujú príznaky i prevenciu

BRATISLAVA / Väčšina mužov sa nezaujíma o urologické ochorenia, nehovorí o nich a dôležité informácie ignoruje. Môžu im pritom ochrániť nielen zdravie ale dokonca aj život, upozorňujú lekári. Na dôležitosť týchto informácií a prevencie poukazuje Európsky urologický týždeň, ku ktorému sa pridala aj Slovenská urologická spoločnosť. Ten potrvá od 23. do 27. septembra.

Podľa dát Slovenskej urologickej spoločnosti trpí rakovinou prostaty takmer 9 000 Slovákov, pričom ročne ich pribudne 2 000. Odborníci však upozorňujú, že reálne číslo je vyššie, pretože muži ignorujú príznaky problémov a prevenciu. Ročne na toto ochorenie zomrie 600 mužov. “Výskyt onkologických ochorení sa zvyšuje v celej Európe. U nás je ale situácia horšia, pretože vysoké percento pacientov zachytíme až v pokročilom štádiu ochorenia, keď prognóza nie je dobrá. Je za tým fakt, že muži o svojich problémoch neradi otvorene hovoria, a preto nechodia na preventívne prehliadky," vysvetlil vedecký sekretár Slovenskej urologickej spoločnosti Boris Kollárik.

Údaje zozbierané Európskou urologickou asociáciou v piatich európskych krajinách poukazujú na slabú znalosť verejnosti o tejto problematike a dali by sa považovať za širší trend. Iba každý štvrtý respondent v prieskume správne identifikoval, kde sa prostata nachádza, pričom správne odpovedalo viac žien ako mužov. To, že prostatu majú aj ženy, uviedlo dokonca 54 percent respondentov. Slabé sú aj znalosti v prípade rakoviny semenníkov. Až 70 percent opýtaných mužov si neverilo pri rozoznávaní symptómov. Oveľa viac boli sebaistí pri určovaní príznakov rakoviny prsníkov. Čo robí urológ nevedelo uviesť 40 percent respondentov a 10 percent o ňom dokonca nikdy nepočulo.

"Nechceme sa iba prizerať, ako si Slováci kazia zdravie a životy vlastnou nevedomosťou," vyhlásil predseda Slovenskej urologickej spoločnosti Ivan Minčík s tým, že okrem Európskeho urologického týždňa sa spoločnosť v novembri zapojí aj do kampane Movember. Jej cieľom je upozorniť na rakovinu prostaty. Muži si v rámci Movembra fotia svoje fúzy a publikujú ich na sociálnych sieťach, čím podporujú boj proti tomuto onkologickému ochoreniu. Minulý rok sa do kampane zapojili aj slovenskí hokejisti a tento rok sa k nej pridajú aj ďalší športovci, ktorí budú mužov vyzývať, aby absolvovali preventívnu prehliadku u urológa.

Ministerstvo zdravotníctva spúšťa rôzne formy skríningov. Pozrite si archívnu reportáž.

Najčítanejšie správy