Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
TV JOJ navštívila malebné mesto trdelníkov i červeného vína
Zdielať na

TV JOJ navštívila malebné mesto trdelníkov i červeného vína

SKALICA / Jojka pokračuje v obľúbenej sérií vysielaní z miest - v sobotu z malebnej Skalice. Tá bola v minulosti kráľovským mestom a kráľovsky sa tu môžeme cítiť aj dnes. Mesto pri českých hraniciach je také bohaté na pamiatky a aktivity, že jeden deň v ňom určite nestačí. Kráľovsky si môžeme pochutiť na skalickom trdelníku alebo červenom víne rubín.

Mesto má 15 000 obyvateľov. "Z minulosti tu ostalo veľa dnešných pamiatok, napríklad tu ostalo šesť veľkých kostolov, sedem menších kostolíkov," povedala turistická sprievodkyňa Ľubica Rozborilová. 

Kto si chce pochutnať na pravom skalickom trdelníku, mal by hľadať čiernu kuchyňu vo františkánskom kláštore. Ide o prvý slovenský výrobok zaregistrovaný Európskou komisiou s chráneným zemepisným označením. Ten pravý sa pečie na otvorenom ohni.

Ak vás Skaličania posielajú do búdy, tak ide o vinohradnícky domček a určite vám chcú ukázať drahokam medzi miestnymi vínami - Rubín. "Máme tu majstrov sveta v hokejbale. Skalica je predovšetkým pre nás domov, ale je to rodisko významných ľudí, Antona Srholca, Mariána Vargu, Žigmunda Pálfyho, Ľudovíta Okánika a mnohých ďalších," povedala primátorka mesta Anna Mierna. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy