Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poslancom NR SR sa nepodarilo nahliadnuť do zmlúv pochybného tendra na záchranky. Situáciu rieši aj NAKA
Zdielať na

Poslancom NR SR sa nepodarilo nahliadnuť do zmlúv pochybného tendra na záchranky. Situáciu rieši aj NAKA

BRATISLAVA / Nahliadnuť do zmlúv pochybného tendra na záchranky za 800 miliónov eur sa poslancom Národnej Rady nepodarilo. Šéf Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou poslancom neumožnil vykonať poslanecký prieskum s odvolaním sa na zákon o mlčanlivosti. Rovnako reagoval aj pri požiadavke ministerky zdravotníctva.

Tender na záchranky už rieši finančná polícia NAKA, Krajská prokuratúra a Úrad pre verejné obstarávanie. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vyhlásil výberové konanie na vydanie povolenia záchrannej zdravotnej služby ešte v júni. Dôvodom pochybností sú prepojenia členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu. "Navrhli sme ministerke aby navrhla odvolanie šéfa úradu pre dohľad, pretože robí všetko preto, aby zabránil prešetreniu tohto prípadu a zabránil dokonca aj poslaneckému prieskumu," vyjadrila sa poslankyňa NR SR za SaS Jana Cigániková. 

"Aj napriek vysvetleniu, ktoré mi dal teda, čo sa týkalo výberovej komisie, iné mená mi nemohol dať pán predseda, stále u mňa pretrváva pocit, že nie všetko zbehlo tak ako chcel a malo zbehnúť. Preto sme dali podnet na generálnu prokuratúru na neznámeho páchateľa, aby prešetril výberové konanie," uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy