Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rodiny obetí leteckej havárie pri obci Hejce neveria verzii o chybe pilota. Ministerstvo spis odmieta odtajniť
Zdielať na

Rodiny obetí leteckej havárie pri obci Hejce neveria verzii o chybe pilota. Ministerstvo spis odmieta odtajniť

BRATISLAVA / Tragédia z roku 2006 pri obci Hejce stále traumatizuje príbuzných obetí. Oficiálnej verzii armády, ktorá tvrdí, že zlyhal pilot, rodiny obetí stále neveria a opätovne žiadajú o odtajnenie vyšetrovacieho spisu. Ten ale Ministerstvo obrany odtajniť odmieta, a tak zrejme celá vec skončí pred medzinárodným súdom.

Vo vojenskom lietadle v obci Hejce zahynulo 42 vojakov a prežil iba jeden. Rodiny po zosnulých sa s výsledkami vyšetrovania tragickej dopravnej katastrofy nezmierili ani po 13 rokoch. Keďže ako tvrdia sa u kompetentných nedomohli spravodlivosti, celú vec posúvajú na medzinárodný súd. "V štádiu príprav je momentálne žaloba na medzinárodné orgány, žaloba proti Slovenskej republike, ktorú pripravuje jedna slovenská právnická kancelária v spolupráci s jednou zahraničnou," povedal predseda občianskeho združenia AN-24(5605)-Hejce Ľudovít Orlický. 

Podľa predsedu OZ Hejce, majú zozbieraných niekoľko dôkazov, ktoré dokazujú, že výsledky vyšetrovania havárie sú nesprávne, a teda, že ju nezapríčinil kapitán lietadla Norbert Kumančik ale, že sa mala stať na základe zlyhania techniky po modernizácii lietadla, ktorá sa uskutočnila v réžii Ministerstva obrany SR. "Máme niekoľko výpovedí očitých svedkov, máme niekoľko výpovedí odborníkov a to z oblasti letectva tak aj z iných oblastí. Máme tiež nejaké poznatky z tej časti vyšetrovacieho spisu ktorá nie je utajená. Kde podľa nás nie všetko sedí," povedal Orlický. 

Rovnako ako im nesedí to, že ani 13 rokov po havárii, po niekoľkých žiadostiach, stále neboli odtajnené podstatné časti vyšetrovacieho spisu. Ministerstvo obrany tak neurobilo ani po listoch z Generálnej prokuratúry, ktorá v nich vyslovene odporúča ministrovi obrany odtajnenie spisu, aby sa rozptýlili akékoľvek pochybnosti o správnosti prešetrenia leteckej havárie. "Minister obrany neakceptoval odporúčania generálneho prokurátora," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. 

"Ministerstvo obrany SR rozhodlo o tom, že spis leteckej katastrofy v obci Hejce neodtajní. Na základe analýzy spisu z odborného vyšetrovania v danej veci zastávame názor, že utajenie tejto písomnosti nikdy nemohlo byť prekážkou riadnemu vyšetreniu nehody," uvádza sa vo vyjadrení ministerstva obrany SR. 

Úplne opačný názor však má skúsený vojenský pilot, ktorý bol kedysi aj zástupcom veliteľa vzdušných síl či zástupcom náčelníka generálneho štábu SR. "Je to nenormálne. Nemôžu mať dôvod na utajovanie drvivej väčšiny správy. Môže tam byť dôvod na utajovanie veľmi maličkých pasáží," povedal bývalý zástupca veliteľa vzdušných síl Peter Švec. 

"My chápeme, že ozbrojené sily vykonávajú činnosti, ktoré nie sú zverejniteľné. Ale, čo sa týka letu lietadla, jeho prípravy letu, opráv lietadla, modernizácie lietadla, myslím si, že tieto veci by utajované nemali byť," hovorí Orlický. 

"Chápem týchto pozostalých. Majú dôvod na to aby odmietli závery, pretože tie závery sú absolútne irelevantné a je tam veľmi veľa závažných nedostatkov a treba urobiť novú vyšetrovaciu komisiu a znovu obnoviť vyšetrovanie," reagoval Peter Švec.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy