Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Petržalka rukojemníkom v spore o Technopol. Poslanci po uzatvorení časti budov nemajú kde zasadať
Zdielať na

Petržalka rukojemníkom v spore o Technopol. Poslanci po uzatvorení časti budov nemajú kde zasadať

BRATISLAVA / Spor o majetok v hodnote 20 miliónov eur v kauze Technopol má nečakané následky. Konateľka, ktorá pre násilné prevzatie budovy čelí obvineniu, nechala uzavrieť reštauračné zariadenia aj kongresové centrum. V budove okrem firiem sídli aj miestna samospráva, ktorá centrum využívala na zasadnutia zastupiteľstva. Mestská časť Petržalka sa tak podľa jedného z poslancov stala rukojemníkom v spore podnikateľov.

Budovu Technopolu tvoria dva 90-metrové vežiaky. Aktuálny spor o jej vlastníctvo spôsobuje vrásky aj miestnej samospráve. Budovu mali v roku 2016 ovládnuť ľudia blízki Marianovi Kočnerovi. Polícia už obvinila päticu ľudí. Koná už aj súd, ktorý zatiaľ neprávoplatne rozhodol, že ovládnutie Technopolu bolo nezákonné. Úrad špeciálnej prokuratúry majetok dovtedy zablokoval. Ako upozornil denník SME, konateľka Denisa Pávková, ktorá pre násilné prevzatie Technopolu čelí obvineniu, viaceré priestory uzavrela."Priestory, kde sídli miestny úrad Petržalka sú v správe mestskej časti a z tohto dôvodu sa nás zrušenie, respektíve premiestnenie úradu nejakým spôsobom nedotkne," uviedla hovorkyňa mestskej časti Petržalky Mária Halašková. 

Kancelárie ostali nedotknuté, to už neplatí o reštauráciach a aj kongresovom centre, kde sa konajú zasadnutia poslancov, ktorí tak ostali bezdomovcami. "Dlhodobo sme poukazovali na to, že Technopol nie je úplne najlepšie sídlo pre chod samosprávy. Jednak, že jednak sme odkázaní na nejakého súkromného vlastníka a dnes sa stala Petržalka vlastne rukojemníkom boja dvoch obchodných spoločností," povedal poslanec mestskej časti Petržalka Juraj Kríž. 

"Mestská časť sa bude snažiť nájsť nejaké náhradné riešenie čoskoro," dodala Halašková. Kým sa spor nedorieši, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vymenoval správcu budovy, no ten majetok nevie prevziať. "Všetko nasvedčuje tomu, že došlo aj po zaistení k odovzdaniu nájmu polovice budovy až do konca roka 2023 v prospech osôb, ktoré sú v kauze Technopol už právoplatne stíhané. Súčasťou tohto nájmu je aj kongresové centrum a priestory gastro prevádzok. Do uvedených priestorov nám ani vlastník, ani doterajší správca vstup nikdy neumožnili," povedal správca budovy Filip Häusler. Pávekovú obhajuje Kočnerov advokát Marek Para, jeho stanovisko sa TV JOJ získať nepodarilo.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy