Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Obrovská čierna skládka pri obci Maňa rastie už 30 rokov, a to napriek pravidelnému odvozu odpadu
Zdielať na

Obrovská čierna skládka pri obci Maňa rastie už 30 rokov, a to napriek pravidelnému odvozu odpadu

MAŇA / Na Slovensku už bolo vďaka mobilnej aplikácii nahlásených viac ako 7 000 čiernych skládok. Vyčistených ale bolo len 16 percent z nich. Obrovskú čiernu skládku pri obci Maňa, ktorá rastie už od 80. rokov, tvorí v súčasnosti už 40-tisíc ton odpadu a na jej odstránenie bude potrebných zrejme až pol milióna eur. Zaplatiť by to mal vinník, ak ho niekedy nájdu.

"Nikto mi nevie povedať, čo s takouto skládkou je možné reálne vykonať, podľa môjho odhadu je to 1,4 hektára, a to je tá bývalá ťažobná jama," uviedol starosta obce Maňa v okrese Nové Zámky Igor Sádovský. Hlina na tehly sa v katastri obce Maňa prestala ťažiť v 80. rokoch. Tristo metrov dlhý a minimálne 60 metrov široký priestor je navozený odpadom do výšky takmer dvoch metrov. Okrem zmiešaného odpadu zo stavieb je tam aj čistých 500 ton klasického komunálneho odpadu.

"Obec tam nemá ani meter štvorcový, je to na pozemkoch, ktoré patria Slovenskej republike, Železniciam Slovenskej republiky, Slovenskému pozemkovému fondu, menšie parcelky neznámym vlastníkom," dodal Sádovský. Ľudia tak viac ako 30 rokov vozia na okraj dediny všetko nepotrebné, aj napriek tomu, že okrem odvozu komunálneho a separovaného odpadu v dedine funguje aj zberový dvor. "Na skládke sú plasty, sklo, sú tam plechovky, železo, sú to materiály, ktoré bezplatne vieme odviezť priamo spred domu," uviedol Sádovský.

"Naši inšpektori životného prostredia v minulom roku skontrolovali 539 prípadov možného porušenia platnej odpadovej legislatívy. V 156 prípadoch sa toto podozrenie potvrdilo, no treba podotknúť, že nejde výlučne o obce, ale o všetky subjekty," uviedol hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák. 

Desiatky rokov starú skládku nahlásil niekto cez mobilnú aplikáciu TrashOut, a tak sa ňou začala zaoberať už aj polícia. "Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie za zločin neoprávneného nakladania s odpadmi," povedala policajná hovorkyňa v Nitre Renáta Čuháková. 

Takmer 37 tisíc ton odpadu, vrátane toho nebezpečného, zrejme tak skoro z extravilánu obce nezmizne. Odstránenie tejto megaskládky by podľa predbežných odhadov vyšlo na 1 600 000 eur. "Ministerstvo životného prostredia v súčasnosti nedisponuje žiadnou finančnou schémou, ktorá by bola účinná výlučne na odstraňovanie čiernych skládok," dodal Ferenčák. 

Na skládku sa pomaly mení aj košický blší trh. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy