Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Záchranári museli v Tatrách zasahovať aj na konci prázdnin
Zdielať na

Záchranári museli v Tatrách zasahovať aj na konci prázdnin

VYSOKÉ TATRY / Prázdniny sa končia a vyzerá to tak, že s nimi odíde aj horúce letné počasie. A aj davy turistov, či dlhé rady pred tatranskými lanovkami. Kým dole si dnes ľudia vychutnávali pokojný slnečný deň, vo vyšších polohách bolo opäť rušno. Záchranári zasahovali na viacerých miestach.

48-ročný turista, ktorý na Rysoch spadol na turistickom chodníku a poranil si hrudník a 120 metrový pád muža skalným terénom pod Poľským hrebeňom - ani dnes nemali horskí záchranári pokojnú službu. Turistov je stále veľa a v Tatrách sa treba mať na pozore.

Urobili sme si takú rýchlu tatranskú inventúru. Parkoviská boli všade plné. Od tatranskej Lomnice až po Štrbské Pleso. Prichádzali rodiny s deťmi, na Slovensko cestovali Maďari, Ukrajinci, Česi a bolo aj veľa Poliakov. Jeden z nich nám prezradil dôvod, prečo si vybral slovenskú stranu Tatier.

"Dnes sme sa vybrali na Slovensko hlavne kvôli dobrému počasiu. U nás sú stále búrky, tam sa bojíme chodiť na turistiku. Tu máte krajšie počasie," hovorí Juraj, turista z Poľska.

Tí, ktorí môžu, sa do hôr vyberú radšej až vtedy, keď prázdniny skončia.

"No, ja som učiteľ a keďže nám rekonštruujú skolu a my máme ešte týždeň voľno, tak som zobral rodinu a ideme teraz týždeň oddychovať," hovorí Petr, turista z Čiech.

"My keď sme tu boli v minulosti cez prázdniny a videli sme tie davy tak práve toto nás odradilo," dodáva Alena, turistka z Čiech.

O pár hodín sa už nebudú musieť tlačiť v dlhých radoch na lanovky a pretĺkať sa pomedzi davy ľudí. Tí, ktorí v Tatrách zažili niekoľko minulých sezón už vedia veľmi dobre, že presne toto sa stane. Niektorí turisti sú ale presvedčení o tom, že hlavne na štítoch sa to už preriedilo teraz. Podľa nich za to môže tragická poľská búrka.

A že v Tatrách sa môže stať naozaj čokoľvek, tak o tom svedčí aj video poľských turistov, zverejnené dnes popoludní. Podľa ich slov sa zrútila časť najvyššieho z vrcholov Končistej. Slovenskí ochranári o tom informácie nemajú a či je to naozaj tak, to pôjdu preveriť v pondelok.

Robiť horského záchranára v Tatrách naozaj nie je nudná práca:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy