Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Erikovi po mozgovej príhode zachránili život v Komárne. Vďaka špeciálnemu mobilu vás zachránia do pár minút
Zdielať na

Erikovi po mozgovej príhode zachránili život v Komárne. Vďaka špeciálnemu mobilu vás zachránia do pár minút

KOMÁRNO / V Komárne už viac ako 10 rokov funguje účinný systém na záchranu pacientov s mozgovou príhodou. V prípade upchania cievy rozhoduje čas príchodu pacienta do nemocnice a dôležitý je potom každý jeden úkon, ktorý môže pacientovi zachrániť život.

"Štatistiky hovoria, že trombolitická liečba je úspešná u 20% ľudí, ale u nás vychádza aj 70%," povedala primárka neurológie Nemocnice Komárno Eva Hanáčková.  "Tretieho novembra 2015, okolo piatej som sa prebudil na to, že mám divný pocit v celom tele, tak som vystrel ruky a pokúšal som sa ukazovákom dotknúť sa nosa, keď sa mi to nepodarilo ani na tretíkrát ľavou rukou, tak som prepadol úplnému zúfalstvu," opísal svoj stav vyliečený pacient Erik. 

Porážka. Cievna mozgová príhoda. Pred 3 rokmi tak začal boj o navrátenie, dovtedy zdravého štyridsiatnika, do bežného života. "Je to trombolytický mobil, tak to voláme, číslo, ktoré, majú k dispozícii všetky záchranné sanitky zdravotnej služby ZAMeD. Záchranár zavolá, ja v tú ranu viem, treba kontaktovať pracovisko na CT, aby pacient, mal dvere otvorené," vysvetlila primárka. "V podstate ako prišli záchranári, tak som prestal vnímať strach a ich spôsob komunikácie ma prinútil nemyslieť na to, čo bude, ale poslúchať ich," pokračoval Erik. 

"Lekár s trombolytickým mobilom doslova uteká na CT pracovisko, aj s veľkou taškou" poznamenala ďalej primárka. V nej je všetko potrebné k podaniu trombolytickej liečby. Neurológ spolu s rádiológom vyhodnotí nález a infúzne aplikovaná látka zachraňujúca ľudský život prúdi okamžite do žily.  "Si pamätám už len to, že som sa dostal na CT, že som sa spýtal pani doktorky Hanáčkovej kedy už dostanem tú liečbu a pamätám si, že sa všetci usmiali, pretože zrazu mi bolo rozumieť," spomínal vyliečený Erik.

"Pacient, ktorý dostane mozgový infarkt, je zaliečený od vstupu do nemocnice, niekedy až v rekordných 7 minútach, štandardne do 20 minút určite," informovala Hanáčková. Svetový štandard je 30 minút. Okresná nemocnica podáva túto liečbu od roku 2008, získala viacero ocenení Eso Angels určené tímom, ktoré rozvíjajú starostlivosť o pacientov s porážkou. "Prvé takéto ocenenie, ktoré bolo udeľované, sme z celej Európy dostali my Komárno a Skalica," pochválila sa úspechom nemocnice. 




Súvisiace články

Najčítanejšie správy