Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obnova kultúrnych pamiatok pomáha obnovovať aj životy nezamestnaných, ponúka im uplatnenie
Zdielať na

Obnova kultúrnych pamiatok pomáha obnovovať aj životy nezamestnaných, ponúka im uplatnenie

ŽARNOVICA / Nezamestnaní majú šancu nájsť si prácu pri obnove kultúrnych pamiatok po celom Slovensku. Remeselne zručných ľudí každý rok potrebuje aj hrad Revište, ktorý je zapojený do programu obnovy kultúrneho dedičstva s pomocou nezamestnaných. Najmä ľudia, ktorí sú dlhodobo bez práce tam získavajú pracovné návyky i stabilný plat. Na Revišti od roku 2012 pomáhala už asi stovka nezamestnaných.

Denne sa stretávajú na Revišti a dnes sú z nich kolegovia, ktorí spoločne zarezávajú na oprave hradu. Niekoľko rokov dozadu mohli o takejto práci iba snívať.

"Ja som tu štvrtý rok," povedal jeden z robotníkov. Po tom čo sa vrátil z Čiech sa životom skôr iba pretĺkal, nájsť si stálu prácu nedokázal, až kým ho na Revište nedoviedol jeho brat. Podobne bol na tom aj jeho kolega, ktorý tam pracuje od roku 2014. Muž bez výučného listu tu dokázal nájsť uplatnenie. "Nie som vyučený nič, ale ovládam robotu, sa mi tu ľúbi, nevadí, že je to ťažšia robota ale vidno výsledok," povedal. 

Sú takí, ktorí sa vracajú opakovane, no nezamestnaní tu nájdu aj sezónnu prácu na pol roka. "Každý rok dáme robotu 11 pomocníkom, za tie roky tu bolo okolo stovky ľudí," povedal Predseda združenia na záchranu hradu Revište Ratibor Mazúr.

"Ministerstvo práce eviduje dva typy pracovníkov. Jeden je pomocníkov,ten druhý, nazvime ho odborník. Na toho pomocníka ide 750 eur a na odborníka 1000 eur. Platíme aj úrazové poistenie," uviedol minister práce Ján Richter. 

Rekonštrukcia Revišťa prebieha od roku 2012 a za tie roky sa zmenili hradné múry, vyčistili prístupové cesty a pribudli informačné tabule. Na obnovu Revišťa prispelo ministerstvo kultúry tento rok cez dotačný program obnovy 38 000 eur. Celkovo už o pomoc pri obnove kultúrnych pamiatok využilo 38 slovenských hradov. "V tomto roku sme finančné prostriedky zvýšili na 12 miliónov eur," uviedla ministerka kultúry Ľubica Laššáková. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy