Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Veľká vzácnosť v slovenských pohoriach. V Javorníkoch pribudla vlčia rodina
Zdielať na

VIDEO: Veľká vzácnosť v slovenských pohoriach. V Javorníkoch pribudla vlčia rodina

JAVORNÍKY / Ochranári sa tešia milej udalosti, ktorú sa im podarilo zdokumentovať v pohorí na česko-slovenskej hranici. Zariadila to samotná príroda! V Javorníkoch pribudla vlčia rodina, pričom odborníci vravia, že je to veľká vzácnosť.

Mladé vĺčatá, ktoré sa narodili na jar tohto roka, sú vzácnosťou, ktorej sa tešia najmä ochranári. "Takýto výnimočný stav v Javorníkoch sme zistili prvýkrát v histórii, čo sa sleduje vlk dravý na našom území," vraví riaditeľ správy chránenej oblasti Ján Korňan. 

"To sú desiatky rokov, kedy tu v tejto oblasti neboli zaznamenané žiadne prírastky vlka, preto je to naozaj veľmi vzácne," hovorí zástupca riaditeľa chránenej oblasti Strážovské vrchy Beňadik Machciník. 

Strážcovia prírody sledovali túto oblasť už roky. Podľa snímok z fotopascí, ale aj stôp v teréne vedeli, že tam žijú vlky. “Postupne sme teda zisťovali, že je v tejto lokalite prítomný samec aj samica súčasne, takže my sme aj predpokladali, že by to mohol byť potencionálny rodičovský pár," povedal Machciník. 

A na ich veľkú radosť sa tieto predpoklady naplnili. Pri pozorovaní vlčej rodinky narátali sedem malých chlpáčov. Hravých vĺčkov zdokumentovali odborníci, tak, že zvieratká ani netušili, že sú nablízku. Ochranári zdôrazňujú, že keď vyrastú, budú aj užitočné.

"Hlavne čo sa týka zníženia stavu raticovej zveri. Vytvorenie určitej takej rovnováhy v ekosystéme," dodal Machciník. 

"Na vlka je viazaných iných ďalšie množstvo iných druhov, ktoré sa priživujú na zbytkoch koristi," povedal Korňan. To znamená, že najmä počas krutej zimy pomáhajú prežiť mnohým iným ďalším zvieratám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy