Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tisíce rakov uhynuli v oblasti Hriňovej. Príčina je zatiaľ neznáma
Zdielať na

Tisíce rakov uhynuli v oblasti Hriňovej. Príčina je zatiaľ neznáma

HRIŇOVÁ / Obrovský úhyn raka riečneho zaznamenali v potoku v Hriňovej. Na zhruba kilometrovom úseku vyzbierali ochranári a rybári vyše tisíc kusov. Prečo tento zákonom chránený druh uhynul, zatiaľ ešte nikto nevie. Vzorky už poslali na expertízu a prípad vyšetruje polícia.

V Hriňovej počítajú škody na tisíce. V potoku Bystrô našli veľké množstvo uhynutých rakov. Na zhruba kilometrovom úseku potoka ležali uhynuté kusy raka riečneho, veľké množstvá našli ľudia vo vode, ale aj popri brehoch. Bolo ich toľko, že ich zbierali do vedier a vriec. "To bolo niečo hrozné, keď som to videl. Plno toho bolo," opísal množstvo mŕtvych rakov svedok. "Je to veľká škoda. Ja neviem, kto môže urobiť takúto špinavosť," dodal obyvateľ Hriňovej. "Spôsobené škody boli vyčíslené na nie menej ako 108-tisíc eur. Čo bolo príčinou, je predmetom vyšetrovacích úkonov," dodala Petra Kováčiková, hovorkyňa KR PZ Banská Bystrica. 

​Veľa miest, kde ešte Rak riečny žije, už na Slovensku nie je. Teraz zmizla veľká časť populácie aj z Hriňovej. "Rak je zákonom chránený živočích. V našej územnej pôsobnosti žije iba v horných tokoch. V poslednom období sú už len zvyškové populácie rakov v tých čistejších tokoch, kde je prekysličená voda," informoval Vladimír Hrúz, CHKO Poľana. 

Nad tým čo sa mohlo stať si lámu hlavy rybári, ochranári, ale aj policajti. Na expertízu už poslali vzorky vody, ako aj uhynutých jedincov. "Pokiaľ dôjde k takejto havárii a úhynu, tak je to zásah do biotopu. Je to veľmi veľká populácia, keď sa bavíme o tom kilometrovom toku," povedal Vladimír Hrúz. "V tomto prípade sme začali trestné stíhanie pre trestný čin porušovania ochrany rastlín a živočíchov," dodala Petra Kováčiková.

Polícia riešila aj masívy úhyn rýb na Spiši:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy