Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hrozilo, že padne, radšej ho odstrelili
Zdielať na

Hrozilo, že padne, radšej ho odstrelili

KOŠECA / V obci Košeca sa popoludní ozval silný výbuch. Miestnych však neprekvapil. Pripravovali sa naň niekoľko dní. Špecializovaná firma tam odstrelila starý komín v priestoroch bývalej tehelne. Bol vo veľmi zlom stave a hrozilo, že sa zrúti. Radšej ho preto zlikvidovali riadenou detonáciou.

Nielen tehlu, ale aj škridly v obci Košeca vyrábali celé stáročia. Zamestnaných tu bolo množstvo dedinčanov.

"Tehla sa pálila do roku 1984, v roku 1981 dosiahla obrat milión korún," hovorí Radomír Brtáň, starosta obce Košeca. Potom to išlo s fabrikou dole vodou, až z nej zostali len ruiny a starý komín.

"Začalo to chátrať, zvetrávať. Ľudia sa sťažovali a preto sa pristúpilo k tomu, že sa to začalo asanovať," dodáva poslanec obecného zastupiteľstva Miroslav Vančík. 

Na miesto prišli pyrotechnici a v priebehu dvoch dní pripravili komín na odstrel. Štefan Kortiš, technický vedúci odstrelu upresňuje: "Je tu osem kilogramov trhaviny a 35 rozbušiek."

Ľudia ktorí bývali neďaleko museli opustiť svoje domy. Odstrel sledovali z bezpečnej vzdialenosti. Z komína zostala v priebehu niekoľkých sekúnd iba kopa tehál. Zvyšky komína však na skládku vyviezť nechcú. Plánujú ju použiť na výstavbu autobusových zastávok v tehliarenskej tradícii.

Keď sa komín stáva hrozbou, k slovu sa dostávajú profesionáli s výbušninami:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy