Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na východe Slovenska za starostu kandiduje muž s kriminálnou minulosťou. Svoje tresty si dal ale zahladiť
Zdielať na

Na východe Slovenska za starostu kandiduje muž s kriminálnou minulosťou. Svoje tresty si dal ale zahladiť

ŽEHŇA / Za starostu si vlani zvolili človeka s kriminálnou minulosťou. Teraz kandiduje opäť. V Žehni na východe Slovenska je rušno pred doplňujúcimi voľbami. Predseda miestnej volebnej komisie odmietol zaregistrovať kandidáta, ktorého v minulosti odmietol ako starostu aj ústavný súd. Teraz má však v rukách rozhodnutie súdu, že tresty má zahladené. A kým pred vlaňajšími voľbami problém s kamerami nemal, teraz svoju tvár zverejniť nechcel.

Víťazného kandidáta obvinili z toho, že má záznamy v registri trestov. Viac ako 8 mesiacov po komunálnych voľbách je situácia v dedine podobná ako predtým. Medzi kandidátmi na starostu je aj človek, ktorého pred usadením na starostovskú stoličku, zastavil Ústavný súd SR.  "Ústavný súd mi v tom zabránil, nemal som čistý register trestov," povedal Atila Geňa, kandidát na starostu. 

To, čo sa mu nepodarilo doma, skúsil inde. Po verdikte Ústavného súdu SR sa presťahoval do okresu Dolný Kubín, a tam sa po čase obrátil na okresný súd so žiadosťou o zahladenie trestov. Pred voľbami už mal opäť trvalý pobyt na východe v Žehni a v ruke výpis z registra trestov, a rozhodnutie súdu o ich zahladení.  

"Výpis z registra je úradná listina, vzhľadom na to, že spĺňam všetky podmienky, tak sme podali kandidátnu listinu," uviedol Geňa, kandidát na starostu. Človek, ktorý mal v minulosti vo výpise aj niekoľko záznamov naraz, dokonca za také veci ako lúpež, podvod, či dokonca sexuálne zneužívanie, sa nevzdáva.

Keď sme si ale skutočnosti overovali na Krajskom súde v Prešove, zistili sme, že ešte jeden trest zahladený nemá. Malo to byť za lúpež z roku 2002. Podľa zistení TV JOJ  kandidát na starostu zastúpený právnikom mal dokonca začiatkom júla žiadať aj o jeho zahladenie. Doteraz o tom súd nerozhodol, jeho advokát navyše vzal žiadosť späť. 

"Podľa výpisu k aktuálnemu dňu tento trest zahladený nebol," informovala Ivana Petrufová, hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji. 

Kandidát na starostu nám predložil niekoľko výpisov z registra trestov. Skutočne ani v jednom sa spomínaný trest neuvádza. Dokonca po tom ako mu predseda volebnej komisie vydal stanovisko o nezaregistrovaní, podala jeho strana správnu žalobu na súd. A ten rozhodol, že zaregistrovať po formálnej stránke musia. Nikto na súde neskúmal, že či má skutočne všetky tresty zahladené. Vtedy na to postačil výpis, ktorý predložili. Súd v takých prípadoch musí konať do troch dní. 

"Mám stále za to, že tie tresty sa spojili s úhrnným trestom a nemá tam ten trest čo hľadať," povedal ďalej kandidát na starostu. 

Pozrite si reportáž o prípade exstarostu, ktorého nakoniec odsúdili:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy