Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Problémy na cestách, polámané stromy a zatopené pivnice. Búrka zamestnala viac ako 350 hasičov
Zdielať na

Problémy na cestách, polámané stromy a zatopené pivnice. Búrka zamestnala viac ako 350 hasičov

BRATISLAVA /  Pre búrky, ktoré zasiahli územie Slovenska, zasahovalo za posledných 24 hodín viac ako 350 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Najvážnejšia situácia bola v Trnavskom kraji. No povodne potrápili aj okolie Rožňavy.

Hasiči v stredu najčastejšie zasahovali pri odstraňovaní popadaných stromov zo striech a cestných komunikácií, odčerpávaní vody zo zatopených priestorov a odstraňovaní popadaných kusov striech. Bilancia výjazdov sa vyšplhala na 196. 

"V Trnavskom kraji bola pomoc hasičov potrebná 55-krát, a to najmä v okresoch Galanta a Senica. V Nitrianskom kraji boli hasiči pre búrkovú činnosť privolaní k 49 udalostiam, v Trenčianskom kraji zasahovali 25-krát, v Banskobystrickom a Košickom kraji boli pri 18 udalostiach. V Prešovskom kraji uskutočnili v súvislosti s nepriaznivým počasím desať výjazdov, v Bratislavskom kraji pomáhali šesťkrát," priblížila Katarína  Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Supercela nad Rožňavou 

V stredu večer sa rožňavským okresom prehnala silná prietrž mračien. Ľudia hovoria, že takúto ničivú prietrž mračien zažili naposledy pred 45 rokmi. Búrka netrvala dlho, stihla však narobiť veľké škody. Ľudia mali zaplavené pivnice, záhrady, ale i dvory. Prepadávali sa cesty a padali stromy. Hasiči mali plné ruky práce, pomáhali im aj kolegovia dobrovoľníci. Najhoršia situácia bola v obciach Gemerská Poloma, Nižná Slaná, Henckovce a Betliar.

Policajti museli úplne uzavrieť aj časť cesty za Gemerskou Polomou v smere do Popradu, kde sa zosunula cesta. Sprejazdniť ju museli hasiči spolu s cestármi a ťažkou technikou. V niektorých obciach bol vyhlásený až tretí stupeň povodňovej aktivity. Meteorológovia neskôr potvrdili, že nad oblasťou sa sformovala takzvaná supercela. 

Skomplikovaná doprava

Počasie narobilo problémy aj v doprave. Popadané zostali stromy nielen na cestách, ale aj na železniciach. Výsledkom boli desiatky meškajúcich, ale aj zrušených vlakových spojení. Po nočnom prerušení osobnej dopravy zostávajú aj naďalej problémové najmä jednokoľajové trate. Policajti museli úplne uzavrieť aj niektoré cestné úseky. Napríklad za Gemerskou Polomou v smere do Popradu sa zosunul svah. Cestu museli hasiči sprejazdniť pomocou ťažkej techniky.

Polámané stromy

Búrky sprevádzané silným vetrom sa počas noci prehnali Ružomberkom. Hasiči odpratávali najmä polámané a vyvrátené stromy. Jeden z mohutných stromov vyvrátil vietor aj s koreňom. Topoľ strhol stĺp pouličného osvetlenia a dopadol priamo na cestu. Z vozovky ho už počas noci odpratali hasiči. 

Varovný systém pred búrkami 

Lokálne búrky dokážu v priebehu niekoľkých minút spôsobiť veľké škody, prívalové povodne a vysoké ohrozenie životov. Meteorológovia upozorňujú, že podobné javy, ktoré sú počas leta bežné, je len ťažké včas predpovedať. Ministerstvo vnútra spolu so Slovenským hydrometeorologickým ústavom predviedlo, ako funguje systém varovania obyvateľstva pred nepriazňou počasia. No napríklad oproti našim severným susedom sme v tomto smere stále pozadu.

V Poľsku, ak sa blížia vrtochy počasia, dostanete automaticky takúto SMS správu o hrozbe ako aj o tom, ako si chrániť život. Na Slovensku niečo podobné zatiaľ nemáme. U nás pokiaľ Slovenský hydrometeoroligcký ústav vydá výstrahu, okamžite o tom informuje krízové riadenie. "Túto tá informácia následne na príslušné koordinačné strediska v krajoch, ktorých sa výstraha týka, odtiaľto tá informácia prechádza na príslušné záchranné zložky a prechádza aj na obce a starostov obcí," vysvetľuje Marián Dritomský, riaditeľ sekcie krízového riadenia MV SR. 

Viac sa dozviete v reportáži: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy