Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rozlúčka: Poslednýkrát s hercom M. Dočolomanským v SND
Zdielať na

Rozlúčka: Poslednýkrát s hercom M. Dočolomanským v SND

Michal Dočolomanský patril medzi najznámejších slovenských hercov.

Na javisko, kde pred i po rozlúčke prinášali jeho príbuzní, umelci, hereckí kolegovia z iných divadiel, priatelia a verejnosť kytice kvetov, "symbolické ruže" a vence, sedeli členovia z umeleckých súborov SND.

Pod obrazom ich kolegu a dlhoročného člena Činohry so spomienkami a smútočnými rečami vystúpili niektorí z nich. Na javisku hercova rakva nebola. "Symbolicky bez katafalku na jeho želanie", povedal divadelný a filmový herec Ladislav Chudík.

"On bol na prvý pohľad talent," zaspomínal si na Dočolomanského Juraj Slezáček, poverený vedením Činohry SND. V spoločnej šatni s ním strávil 44 rokov. Pripomenul, že od chvíle, keď sa dozvedel o jeho smrti, do šatne nevošiel. Dnes do nej už pôjde. "Bol neuveriteľný poctivec a čestný chlap. On ma rešpektoval, ja som ho uznával ako profíka," povedal. Spomínal aj na spoločný čas na škole, v internáte a Činohre SND.

V hľadisku sa objavil aj režisér Juraj Jakubisko, exprezident Michal Kováč s manželkou či generálny riaditeľ TV Markíza Václav Mika. Medzi kolegami, ktorí sa prišli rozlúčiť s Michalom Dočolomanským, boli aj Kamila Magálová, Zdena Studenková, Soňa Valentová, Stano Dančiak, Jozef Vajda, Zuzana Fialová, Božidara Thurzonová a ďalší. S hercom sa dnes lúčili aj prostredníctvom niekoľkých videonahrávok z niektorých jeho vystúpení. "Servus Mišo, dúfam, že si nás počul," rozlúčil sa s hercom Slezáček.

Michal Dočolomanský patril medzi najznámejších slovenských hercov. Začínal v ochotníckom divadle vo Svätom Jure, kde jeho prvou hrou bola Andersenova Snehová kráľovná. Napriek tomu, že sa vyučil za automechanika, vrátil sa späť k herectvu a vyštudoval Vysokú školu múzických umení v Bratislave. Publikum ho pozná predovšetkým z úlohy Jánošíka v slávnom muzikáli Na skle maľované, do ktorého ho v roku 1974 obsadil režisér Karol Zachar.

SITA/SND

Na televíznych obrazovkách sa predstavil aj v dráme Margity Figuli Tri gaštanové kone (1966) alebo adaptácii románu Františka Hečka Červené víno (1976). Nezabudnuteľné úlohy stvárnil aj v krimikomédii Adéla ještě nevečeřela (1977) alebo v Jakubiskovej Tisícročnej včele (1983). V roku 1997 dostal úlohu v úspešnom českom komediálnom seriáli Četnické humoresky a o rok neskôr aj v slovenskom seriáli Horská služba. V roku 2002 účinkoval v ďalšom českom filme Perníková věž.

V roku 1982 Dočolomanský dostal titul zaslúžilý umelec. V roku 2007 ho na návrh vlády prezident Ivan Gašparovič ocenil Radom Ľudovíta Štúra I. triedy - za mimoriadne zásluhy v oblasti politiky, rozvoja Slovenska a za mimoriadne významné šírenie dobrého mena v zahraničí. V tom istom roku získal cenu Literárneho fondu za celoživotnú tvorbu

Nezabudnuteľný predstaviteľ Jánošíka zomrel 26. augusta vo veku 66 rokov. V januári tohto roku mu diagnostikovali rakovinu pľúc, na Klinike pneumológie a ftizeológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v bratislavskom Ružinove ho hospitalizovali dlhší čas. Nakoniec chorobe podľahol. Posledná rozlúčka bude dnes o 16:00 v bratislavskom krematóriu len v kruhu rodiny, priateľov a bez prítomnosti médií.

Text piene, ktorý M. Dočolomanského preslávil ako Jánošíka:

Zbohom buď, lipová lyžka

Zbohom buď, lipová lyžka
Zbohom buď, lipová lyžka
žitia môjho verná družka
na zbojníckom poli

Zbohom buď, kotlík medený
nad pahrebou vyúdený
zbohom hrudka soli

Čo som sa po horách nachodil
čo som sa pištolí nanosil
Kto to vie kto to vie?
kto to vie kto povie?

Čo som sa naspieval po grúni
čo som sa navyhrážal Viedni
Čo naspieval v Dobrove
čo naspieval v Dobrove

Čo som sa s frajerkou naschádzal
čo zlatých dukátov nastrácal
Kto to vie kto to vie?
kto to vie kto povie?

Čo som sa povestí naslýchal
čo tuhej pálenky napíjal
Čo naspieval v Dobrove
čo naspieval v Dobrove

Zdielať na

Najčítanejšie správy