Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kauza amnestií Mečiara: SaS žiada generálneho prokurátora Čižnára, aby nedovolil zastaviť stíhanie
Zdielať na

Kauza amnestií Mečiara: SaS žiada generálneho prokurátora Čižnára, aby nedovolil zastaviť stíhanie

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Liberáli SaS žiadajú generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby nedovolil polícii a dozorovému prokurátorovi odložiť prípad amnestií únoscom Michala Kováča mladšieho. O tom, že Vladimír Mečiar nebude stíhaný za udelenie amnestie v tomto prípade rozhodol bratislavský vyšetrovateľ.  Toto rozhodnutie už odobrila aj Krajská prokuratúra v Bratislave.

Podľa polície Mečiar zákon neporušil. No do kauzy sa opätovne zapojí Generálna prokuratúra, ktorá už raz očistenie Mečiara stopla. Mečiar nefiguruje v trinástke obžalovaných za únos Michala Kováča mladšieho. No podľa obžaloby Michala Serbina z roku 2000 ho údajný organizátor Ivan Lexa navštívil na Úrade vlády bezprostredne po zavlečení prezidentovho syna.  

Polícia Mečiara prešetrovala, či sa udelením amnestií nedopustil zneužívania právomocí verejného činiteľa. Krajská prokurátorka však konštatovala, že rozhodnutie vyšetrovateľa bolo v poriadku. "Vykonaným vyšetrovaním a vyhodnotením zabezpečených dôkazov bolo preukázané, že daný skutok nie je trestným činom, a to ani po stránke objektívnej, ani po stránke subjektívnej," píše sa v stanovisku Krajskej prokuratúry. 

"Generálna prokuratúra Slovenskej republiky si vyžiadala správu o stave veci za účelom posúdenia zákonnosti postupu orgánov činných v trestnom konaní v danej veci," vyjadrila sa hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Žiadosť SaS 

O neodloženie prípadu žiada Generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára aj opozičná Sloboda a Solidarita, podľa ktorej je prípad zavlečenia zhmotnenou kriminálnou podstatou Mečiarizmu.

"Bývalý predseda vlády a zastupujúci prezident JUDr. Vladimír Mečiar svojimi amnestiami z roku 1998 dosiahol taký stupeň pohŕdania právom a spravodlivosťou, ktorý nemôže zostať nepotrestaný. Platí to o to viac, že Vladimír Mečiar je v kauze zavlečenia Michala Kováča do Rakúska jedným z podozrivých. To znamená, že amnestie mohol udeliť aj sebe," uviedli predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Jana Kiššová.

 Podľa liberálov tento prípad dlhodobo traumatizuje slovenskú spoločnosť. "Je v ňom v instantnej podobe zhmotnená kriminálna podstata mečiarizmu – od samotného únosu prezidentovho syna, cez marenie vyšetrovania až po škandálne amnestie, ktoré parlament ústavným spôsobom zrušil," povedal poslanec NR SR a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Poslanci strany SaS sa zároveň obracajú aj na policajného prezidenta Milana Lučanského s otázkou - "či polícia stále stojí za páchateľmi únosu a či je Slovensko stále tou čiernou dierou, kde zločin s politickým pozadím a krytím stojí nad spravodlivosťou."

Samotná žaloba na údajných únoscov Kováča, medzi ktorými však Mečiar nefiguruje, sa nachádza na Okresnom súde Bratislava 3. Trestné konanie je však prerušené, keďže súd na žiadosť právnikov Lexu rozhodol o posúdení prípadu Európskym súdom v Luxemburgu. Mečiar sa z verejného života stiahol po konci koalície s Robertom Ficom a Jánom Slotom v roku 2010.  

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy