Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Stromy, ktoré rástli okolo 70 rokov, niekto otrávil. Prípad rieši polícia
Zdielať na

Stromy, ktoré rástli okolo 70 rokov, niekto otrávil. Prípad rieši polícia

DUNAJSKÁ STREDA / Odsúdili ich na smrť. Desiatky rokov staré stromy v Dunajskej Strede, výrub ktorých mestský úrad neodobril, začali z ničoho nič vysychať. Ochrancovia prírody na kmeňoch našli navŕtané diery, cez ktoré ich niekto otrávil prípravkom proti burine. Prípad teraz rieši polícia.

Podozrivým sa stalo postupné vysýchanie stromov v rade pri paneláku v Dunajskej Strede. Dvanásť metrov vysoké, doposiaľ zdravé stromy – lipu, jasene a javory, ktoré tu rástli už 60 až 70 rokov, niekto otrávil.

Diery do kmeňov vyvŕtali vŕtačkou zrejme ešte na jar, keďže pod stromami už žiadne piliny neboli. "Do tých dier injektovali potom ten herbicíd, týmto spôsobom sa snažili dosiahnuť, aby tie stromy vyschli a potom sa mohli vyrúbať," vraví Kristián Bacsa, zo stráže prírody v Dunajskej Strede. 

"Polícia prijala dnes trestné oznámenie pre podozrenie z prečinu porušovania ochrany stromov a krov. Škoda bola predbežne vyčíslená na viac ako 5800 eur," uviedla hovorkyňa policajného zboru Mária Linkešová. 

Okrem stromov ohrozil páchateľ aj ľudí, zdravím mohli na to doplatiť napríklad zvedavé deti. "To dieťa sa tu môže hrať, môže sa dotknúť toho stromu, tej látky a buď si pretrie oči, alebo si dá ruky do úst," dodáva Kristián. Žiadosti o výrub stromov neraz obsahujú argumenty pritiahnuté za vlasy. "Ľuďom vadí v podstate všetko, či nejaké vtáky na tom sedia a špinia okolo, alebo že padajú listy," myslí si Kristián. 

"Podajú žiadosť, zaplatia poplatok a mesto sa k tomu vyjadrí, že či povolí, alebo nepovolí výrub stromu, takéto činy jednoznačne odsudzujem," vyjadril sa primátor mesta Dunajská Streda Zoltán Hájos. Žiadosť o výrub stromov, ktoré teraz niekto otrávil, bola vraj pred časom na meste zamietnutá. Kto ju podal sa televízii JOJ nepodarilo zatiaľ zistiť, vlaňajšiu agendu totiž prešetruje prokuratúra.

"Nie je vylúčené, že takýmto spôsobom boli poškodené aj ďalšie dreviny," dodala Linkešová. Podľa starostu malo ísť o lipy. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnej téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy