Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vražda mafiánskeho bossa Steinhübela by mala byť už premlčaná. Polícia to vidí inak
Zdielať na

Vražda mafiánskeho bossa Steinhübela by mala byť už premlčaná. Polícia to vidí inak

BRATISLAVA / Od vraždy jedného z prvých mafiánskych bossov na Slovensku Petra Steinhübela alias Žaluďa už uplynulo 20 rokov. Páchateľa ale doteraz polícia neodhalila a prípad nevyšetrila. Skutok by mal byť už po takejto lehote premlčaný a trestné stíhanie zastavené. Prokuratúra aj polícia to vidia inak.

Petra Steinhübela zavraždili 4. augusta 1999. A to vo večernom čase, keď sa priviezol do objektu Bratislavských mraziarní na Trenčianskej ulici. Pripravený páchateľ využil moment, kedy bol chvíľu nechránený. Podľa Jaroslava Ivora, bývalého šéfa vyšetrovania išlo o profesionálneho strelca, ktorý mal dokonale zmapovaný pohyb svojej obete aj jeho zvyky. 

"Padol na tvár, strela smerovala z pravej strany chrbta a značne mu poškodila prednú časť tela," uviedol vyšetrovateľ. Žiadne obvinenie v tejto veci nepadlo. A stále nie je podľa polície skutok ani premlčaný. "V súčasnej dobe je trestné stíhanie v uvedenej veci prerušené uznesením, ktoré vyšetrovateľ vydal 13. apríla minulého roku," informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

20 rokov od vraždy 

"Pretože sa nezistili skutočnosti oprávňujúce vykonať trestné stíhanie proti určitej osobe. K premlčaniu nie je možné sa v súčasnosti adekvátne vyjadriť, toto je možné posúdiť až po prípadnom zistení konkrétneho páchateľa," uviedla v stanovisku krajská prokuratúra. 

Podľa advokáta je háčik v tom, že trestné stíhanie prerušili. "Pokiaľ dôjde počas trestného stíhania k prerušeniu trestného stíhania, tak potom tento trestný čin ešte nie je premlčaný. Pretože neuplynula lehota 20 rokov," vysvetľuje advokát Milan Ficek. "Podľa trestného zákona sa vždycky posudzuje zákon v čase, keď došlo k skutku. My sme mali všeobecné premlčanie 20 rokov," pridáva sa bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok. 

Odkryté súvislosti

Jaroslav Ivor bol v čase vraždy Steinhübela šéfom vyšetrovačky na Slovensku. Priznáva, že pracovali z viacerými verziami. "V prípade takejto nájomnej vraždy je veľmi dôležité zistiť toho bezprostredného páchateľa, toho strelca. Kedže chýbal tento kľúčový prvok, tak sa nepodarilo získať informácie o objednávateľovi," vraví Ivor. 

Peter Vačok odkrýva v súvislosti s menom Žaluďa aj iné súvislosti. "Steinhübel údajne bol akcionárom Tatravagónky Poprad. Jeden z akcionárov zmizol. A tiež viem, že na jedného sa organizovala vražda. Potom sa to vyšetrovalo. Prišiel agent, ktorý všetko nahral a tento človek bol aj právoplatne odsúdený," povedal Vačok. 

Prežil 5 útokov

O likvidáciu Petra Steinhübela sa páchatelia snažili dlhodobo a opakovane. Pred streľbou v Bratislavských mraziarňach, prežil už 5 útokov. Najznámejšia bola streľba v roku 1993 pred domom jeho rodičov. Vtedy dostal ranu zo sedemmetrovej vzdialenosti. Jeho susedia si ale na neho spomínajú v dobrom. "S nami bol veľmi slušný, lebo sme tuto bývali naproti. My sme s ním nemali absolútne nič. Bol veľmi slušný k nám," povedala suseda. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy