Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Cesta do Slovenského raja bola skôr peklom pre motoristov. Začala sa s rekonštrukciou
Zdielať na

Cesta do Slovenského raja bola skôr peklom pre motoristov. Začala sa s rekonštrukciou

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Cesta do raja znie ako príjemná predstava. Na Spiši však pripomína skôr peklo a to najmä pre podvozky áut. Hlavne čo sa týka cesty do Letanovského mlyna. Na Obecný úrad v Letanovciach takmer denne smerujú sťažnosti turistov. Problém sa však pohol, začalo sa s komplexnou rekonštrukciou.

Nie nadarmo sa hovorí, že na Slovensku máme cesty na jednotku, pri zaradení druhého prevodového stupňa už nastáva problém. Reprezentatívnou vzorkou je aj cesta do Slovenského raja, pri obci Letanovce. "Bolo to už dlhé roky dosť takou veľkou hanbou. Od európskych značiek, až po značky z iných kontinentov ako Spojené štáty americké, z času na čas tam idú," uviedol starosta obce Slavomír Záhornadský. 

Letanovčania už pár rokov počúvajú iba sľuby o rekonštrukcii, to ale už oddnes neplatí. "Tá cesta má 50 rokov a je vstupná brána do Slovenského raja. Cesta nestála za nič a sľub už bude konečne splnený. Tak dúfajme, že už budeme spokojní," hovoria obyvatelia obce. 

Vozovka podobajúca sa skôr na poľnú ako na cestu tretej triedy poburuje aj turistov. Tí sťažnosti adresujú priamo starostovi. "Najčastejšie sa zastavia Česi. Boli tu, veľakrát som odkazoval mailovú adresu na správcu komunikácie," poznamenal starosta. Tou je Košický samosprávny kraj. Preto nemá zmysel, aby obec investovala do niečoho, čo jej nepatrí. Dnes sa začala rekonštrukcia formálnym podpisom zmlúv. Opraviť štyri kilometre cesty chcú do októbra. "Je pod tým nejaký penetračný makadam, ktorý sa robil pred nejakými cca 20 rokmi. Nevidím dôvod, žeby mohol byť nejaký zádrheľ alebo problém s tou technológiou ktorá je projektantom navrhnutá," povedal Peter Šulek, zástupca zhotoviteľa. 

Miestnym neprekáža, že sa cesta začne opravovať v polovici turistickej sezóny. Starosta chápe zdĺhavý proces verejného obstarávania, zhotoviteľ zase premávku zastaviť neplánuje. "Ako klasická oprava. jeden pruh bude uzavretý, druhý bude prejazdný," opísal situáciu Peter Šulek. "Financované to bude z úveru Európskej investičnej banky, tento úver má Košický samosprávny kraj predschválený. Tento úver budeme splácať 25 rokov," doplnil Rastislav Trnka, predseda VÚC KSK. 800 000 Eur je suma, ktorá tu bude investovaná. Župan dúfa, že cesta vydrží minimálne, kým úver nesplatia.

Krása Slovenského raja sa dá zažiť aj z hladiny Hornádu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy